CE SĂ FACI DACĂ CINEVA ARE UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL?

0
338

Când o persoană are un accident vascular cerebral (AVC), fiecare secundă contează, iar ceea ce faci în acele momente critice poate să îi salveze viața. Cu cât un AVC rămâne mai mult timp netratat, cu atât creierul va avea mai mult de suferit și cu atât mai mult țesut cerebral va fi afectat. Însă, există tratamente care pot fi acordate cu succes dacă persoana afectată ajunge la spital în cel mai scurt timp.

Cum recunoști un AVC?

  • Amorțeală sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului;
  • Confuzie bruscă, dificultăți de vorbire sau dificultăți de înțelegere a vorbirii;
  • Dificultăți bruște de a vedea cu unul sau cu ambii ochi;
  • Dificultăți bruște la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau lipsa de coordonare;
  • Cefalee severă bruscă, fără cauză cunoscută.

3 LUCRURI PE CARE SĂ LE FACI IMEDIAT

 Sună imediat la 112! Cel mai greu lucru pe care îl ai de făcut este să recunoști simptomele unui AVC, dar dacă observi oricare dintre simptomele unui accident vascular, ar trebui să suni la 112 imediat și să îi spui direct dispecerului „Cred că am un accident vascular” sau „Cred că o persoană de lângă mine are un atac cerebral”.

Notează ora la care observe prima oară simptomele! Când o persoană are un accident vascular cerebral, medicii îi pot da un medicament care dizolvă cheagurile de sânge, însă acest gen de medicament trebuie să fie dat într-un interval de cel mult 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor. Dacă un martor vede că o persoană are un accident vascular cerebral, ar fi de ajutor dacă s-ar uita la ceas, pentru a estima cât mai corect ora la care au început simptomele. În acest fel, personalul de la Urgență poate să ia o decizie, fiind mai bine informat, în legătură cu opțiunile de tratament pentru acea persoană.

Dacă este necesar, fă-i resuscitare cardio-pulmonară! Cei mai mulți pacienți cu AVC nu necesită o resuscitare cardio-pulmonară, dar, dacă persoana afectată este inconștientă atunci când o descoperi, verifică-i pulsul și vezi dacă respiră. Dacă nu îi găsești pulsul și nu respiră, sună la 112 și începe resuscitarea cât timp aștepți să vină ambulanța.

IDENTIFICĂ RAPID UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL CU METODA ,,FAST”!

Folosește metoda FAST pentru a-ți aminti semnalele de alarmă ale unui accident vascular cerebral:

  • F – („face”, față): roagă persoana să zâmbească; ai observat că o parte a feței pare căzută?
  • A – („arms”, brațe): roagă persoana să ridice ambele brațe; ți se pare că un braț e orientat în jos, ca și când ar aluneca?
  • S – („speech”, dificultăți de vorbire): cere persoaneisă repete o frază pe care i-o spui; nu înțelege ce îi ceri sau se exprimă greu și nu poate repeat fraza?
  • T – („time”, timp): dacă observi oricare dintre aceste semne, sună imediat la 112!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

25 + = 28