Temperaturile scăzute din ultima vreme afectează plantele și speciile sensibile de pomi fructiferi, atrag atenția horticultorii. Mai grav este că acest stres termic vine pe fondul unei secete profunde și al lipsei unui strat protector de zăpadă. Fermierii se roagă ca vremea să se îndrepte rapid, pentru a nu avea pierderi mai târziu.
Sfârșitul iernii a adus temperaturi ridicate specifice lunilor de primăvară fapt ce a determinat înflorirea unor specii de pomi fructiferi. Primele zile de primăvară, în schimb, au fost caracterizate de valori sub pragul înghețului. Pomii sunt cei mai vulnerabili în aceste condiții.
Înghețul din martie le provoacă emoții și grădinarilor, care pregătesc răsadurile în spații protejate încălzite iar de acum ar fi trebuit să le transfere în sere. Horticultorii spun gerul afectează plantele care au intrat deja în vegetație, păcălite de soarele și vremea blândă din februarie.
Și fermierii cu solarii încălzite au probleme din cauza frigului neobișnuit și a lipsei luminii. Veștile nu sunt bune, din păcate! Vremea se menține rece și în următoarele trei zile, astfel că temperaturile minime, pe timpul nopții, se vor situa în jurul valorii de -2 grade Celsius.