ATITUDINEA ROMÂNILOR FAȚĂ DE CONFLICTUL RUSO-UCRAINEAN

0
372

De la începutul conflictului ruso-ucrainean, aflat acum în plină desfășurare, atenția întregii lumi a fost îndreptată asupra situației din Ucraina și asupra sancțiunilor economice impuse Rusiei. Părerile sunt împărțite, iar atitudinile par să varieze în funcție de o multitudine de factori. O analiza Leo Burnett, pe baza studiului  realizat de Global Web Index, arata ca este 70% dintre români sunt de părere că UE și NATO ar trebui să se implice mai mult în războiul din Ucraina.

63% dintre români sunt îngrijorați de perspectiva ca războiul să escaladeze la nivel global sau să fie implicate arme nucleare. Cu toate acestea, numai jumătate dintre ei consideră acest scenariu o amenințare reală. Cât despre efectele adiacente conflictului, 73 % dintre români sunt cei mai îngrijorați de impactul asupra finanțelor personale, peste jumătate reducând deja cheltuielile curente.

Alte aspecte care îi îngrijorează cel mai mult pe români sunt: dependența de petrolul și gazele naturale rusești (60%), evoluția ratei dobânzii la bănci (50%), precum și impactul pe care acest conflict îl are asupra sănătății psihice a populației (57%).

Când vine vorba despre participare activă la război, cu trupe armate, doar unul din trei români crede că NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina, în timp ce 26% dintre respondenți consideră că România ar trebui să se implice cu forțe armate. Cercetarea mai arată și că 63% folosesc discuțiile cu rudele și cu prietenii ca principală sursă de informare. Urmează televiziunile , cu 59 de procente și rețelele de socializare, 56 %.

Jumătate dintre respondenți au declarat că au început să se uite la TV mai des decât o făceau înainte de începerea conflictului ruso-ucrainean, pentru a urmări informațiile despre acesta. În ceea ce privește măsurile luate de România, 75% dintre români consideră că ar trebui să primim refugiați, iar 65% că ar trebui să trimitem ajutor financiar și material. Studiul a fost realizat de Global Web  Index in perioada 7-14 martie, in randul tarilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 64