PREȚURILE LA ENERGIE SCUMPESC LEGUMELE

0
255

Cheltuielile producătorilor de legume au explodat în acest an. Energia electrică și prețul lemnelor și al gazului folosit la încălzirea serelor și solariilor fac ca roșiile, castraveții, salata verde sau varza să se scumpească. Potrivit estimărilor fermierilor, în total, încălzirea unui solar de 1.000 mp se ridică la aproximativ 15.000 de lei, cu 5.000 de lei mai mult față de acum un an. Ca să își amortizeze investiția, producătorii vor vinde mai scump.

Concret, din aprilie, energia scumpă se va simţi și în preţurile legumelor care se coc acum în solarii. Prețurile vor creşte considerabil, spun producătorii, care au plătit în ultimele luni facturi duble. Fermierii estimează că primele roșii românești ar putea costa și dublu față de anul trecut, de la 15-20 de lei kilogramul, la cel puțin 30 de lei. Kilogramul de castraveți ar putea costa 8 lei, iar pentru o legătură de ridichi am putea plăti chiar și 6 lei.

În plus, unii fermieri au amânat cultivarea ca să plătească mai puțin pentru încălzire, astfel că vor fi mai puține legume pe piață. Consumatorii resimt déjà scumpirile și spun că singura soluție este să cumpere doar strictul necesar, adică mai puțin. În prezent, în România, producătorii de solarii și sere ocupă o suprafață de 4.500 de hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 5 =