NOI MĂSURI DE REZOLVARE A CRIZEI ENERGETICE

0
282

Coaliția aflată la guvernare a reușit să stabilească care sunt măsurile pe care ar urma să le implementeze pentru a îndepărta criza din sectorul energetic care generează facturi uriașe pentru populație. Una dintre măsuri se referă la reducerea temporară, cu 50%, a accizei la carburanţi, măsură care ar scădea preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Ministrul Finantelor Adrian Câciu, a anunțat că propunerea a fost validată în şedinţa de ieri, astfel că, în perioada imediat următoare, vor fi discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, atât  persoane fizice, cât și companii.

Totodată, ordonanţa de urgenţă care plafonează şi compensează preţurile la energie ar putea fi prelungită în luna aprilie, plafonarea rămânând de 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi 0,31 lei la gazele naturale. Ar urma ca aceste măsuri să fie prelungite până se va putea face o reglementare a preţului la energie, cu acordul Comisiei Europene. O altă modificare importantă pe piața energiei va fi ca în cazul contractelor pe termen lung la energie electrică să fie plătit minimum 20% din prețul contractului în avans, astfel încât să fie eliminată posibilitatea speculei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a explicat că măsurile care vor fi adoptate vor acoperi o perioadă mai mare, iar reglementarea în domeniul energiei este exact cum este Directiva europeană  care a fost  transpusă în decembrie. El a  adăugat că, din datele pe care le are, peste 80% din populaţie a beneficiat de diminuarea facturilor la energie pe noiembrie şi decembrie. Premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă întâlniri interministeriale şi interinstituţionale pentru stabilirea măsurilor finale. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunțase luni, că va propune în coaliția de guvernare această măsură de reducere a prețurilor la carburanți, prin aducerea la jumătate a accizei.

Potrivit acestuia, la un preț, în prezent de 7 lei pe litrul de carburant, reducerea cu 50 la sută  a accizei, ar duce la ieftinirea cu până la 1 leu și 20 de bani. PNL, de principiu, a anunțat că este de acord cu reducerea de taxe, accize, impozite, contribuţii orice înseamnă reducerea poverii fiscale. Liderul PNL, Florin Cîțu, spune că prin reducerea accizei la carburant, trebuie să avem garanția scăderii prețului la pompă. Totodată, liberalul a precizat că dacă acest lucru nu se va întâmpla, cineva trebuie să își asume această măsură dar și consecințele ei. El estimează că impactul măsurii este de trei miliarde lei pe trei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 88 = 92