UN NOU RECENSĂMÂNT AL POPULAȚIEI

0
300

În Romania s-a  dat startul unui nou recensământ al populației și locuințelor, ce are ca scop stabilirea numărului de locuitori și a structurii populației. Cu o întârziere de un an, și după mai bine de 10 ani de la ultimul recensământ, Institutul Naţional de Statistică încearcă pentru prima oară să obţină date despre populaţie şi cu ajutorul tehnologiei. Vom putea să răspundem la chestionar on-line, însă acolo unde este nevoie, vor merge recenzorii pentru interviuri „faţă-n faţă”.

Recensământul populaţiei şi al gospodăriilor va dura până în luna iulie. Pentru început, Institutul Naţional de Statistică va colecta date de la autorităţi şi instituţii publice, si în premieră şi de la instituţii private. De la mijlocul lunii martie și până pe 15 mai, populaţia va putea accesa platforma dedicată recensământului ca să răspunda on-line la întrebări. Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator. Completarea chestionarului va dura între 10 și 20 de minute.

Cei care nu au acces la on-line vor fi vizitaţi de recenzori pentru interviuri faţă în faţă. Aceasta etapă se va derula între 16 mai – 17 iulie. Plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu ,,față în-față”, la un tarif cuprins între 3,5 și 9 lei, în funcție de secțiunea pentru care se face recenzarea, dar și în funcție de cât de izolate sau dispersate teritorial sunt orașele și comunele unde aceștia se deplasează.

Chestionarul adoptat de Guvern este structurat pe mai multe secţiuni şi conţine întrebări simple despre fiecare persoană în parte. Chestionarul Recensământului va fi accesibil în nu mai puţin de zece limbi, inclusiv ale minoritaţilor naţionale. Iar Institutul Naţional de Statistică mizează pe simţul civic al românilor pentru a garanta reuşita lui.  Persoanele care refuză să colaboreze cu autoritățile competente în vederea colectării de date privind recensământul riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în timp ce firmele ar putea fi sancționate cu până la 50.000 de lei.

România are termen limită până în decembrie publicarea Recensământului, altfel riscă, la nivel european, o procedură de infrigement. Ultimul recensământ a fost făcut în 2011, iar rezultatele acestuia au arătat că populația stabilă a României era atunci de 20.121.641 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 5 =