APROAPE TREI SFERTURI DINTRE ANGAJAȚII FABRICILOR DIN ZONA INDUSTRIALĂ A ORAȘULUI VIN DIN COMUNELE VECINE

0
260

România continuă să ocupe ultimele locuri în clasamentul privind cuantumul salariului minim pe economie, din Uniunea Europeană. Noroc cu muncitorii navetiști, care vin la muncă din satele învecinate orașelor, deoarece ei se mulțumesc cu salarii mai mici, cât încă mai cresc în gospodării o pasăre, ori mai au ceva rezerve de ouă, lactate, făină sau mălai. La Buzău, de exemplu, aproape trei sferturi dintre angajații fabricilor din zona industrială a orașului vin din comunele vecine. Maria locuiește în Țintești și merge zilnic la serviciu în oraș, la o fabrică de reciclare.

Se mulțumește cu banii pe care îi câștigă, deoarece facturile casei și mâncarea nu necesită cheltuieli foarte mari. La aceeași fabrică lucrează și vecinul ei, Iulian. Parcurge cei cinci, șase kilometri până la serviciu cu autobuzul, pentru care plătește lunar în jur de 60 de lei. În ultimii ani, pentru a aduce navetiștii la fabricile din oraș, firma de transport public din Buzău s-a extins în 12 comune. La Vadu Pașii, majoritatea populației active lucrează la firme de confecții, abatoare și firme de construcții din municipiul Buzău.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, intenționează să extindă transportul în comun până aproape de granița cu județul Brăila, la Săgeata și Robeasca. Alte câteva sute de oameni ar putea veni să lucreze la Buzău, în fabrici care au mare nevoie de forță de muncă plătită cu salarii mici. Oficiul European de Statistică a publicat, recent, primele date pe 2022 privind salariile minime pe economie ale țărilor Uniunii Europene. România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din blocul comunitar, respectiv 515 euro. Salarii mai mici sunt doar în Bulgaria și Letonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 65 = 68