MODIFICĂRI PENTRU PROGRAMUL RABLA CLASIC ȘI RABLA PLUS

0
340

Anunțate să înceapă pe 4 februarie, programele Rabla Clasic și Rabla Plus se vor derula, cel mai probabil, dupa reguli noi.

Prima și cea mai importantă modificare care ar putea apărea are legătură cu numărul de tichete care pot fi utilizate. Autoritățile iau în calcul posibilitatea de a fi folosite două tichete, așadar două prime de casare pentru o mașină nouă cumpărată. O altă posibilă modificare vizează mașinile electrice. O propunere în acest moment este  ca pentru fiecare autoturism 100% prietenos cu mediul, viitorul proprietar să fie obligat să predea la schimb o mașină veche.

Până acum nu a existat această obligativitate, dar cine avea și un tichet Rabla îl putea folosi.

În ceea ce privește vechimea mașinilor, sunt două scenarii în acest moment. Primul dintre ele: de acum înainte să fie acceptate în cadrul programului doar mașinile mai vechi de 15 ani. Cel de-al doilea scenariu presupune ca în continuare să fie acceptate mașinile mai vechi de 8 ani, însă dacă acestea au o vechime mai mare de 15 ani, valoarea tichetelor să fie mult mai mare.

În 2021, programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” au demarat pe data de 26 aprilie atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

Anul trecut, prima de casare de la „Rabla Clasic” a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, la fel şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul pentru emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Specialiștii din industria auto spun că statul trebuie să încurajeze în toate formele cumpărarea de mașini noi.

România are de îndeplinit obligații europene și trebuie să scoată de pe piață în următorii ani 250.000 de rable.

Autoritățile au în plan să vină cu un program Rabla etapizat, pe mai mulți ani, iar condițiile să rămână aceleași o perioadă mai mare de timp.

Toate condițiile Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 vor fi prezentate săptămâna viitoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 57 = 62