SAT CU DOI LOCUITORI, ÎN MUNȚII BUZĂULUI!

0
312

Depopularea satelor lasă în urmă peisaje sinistre! Un astfel de loc uitat de lume se află în Munții Buzăului, la Chiliile, unde doi bătrâni, soț și soție, își duc traiul într-o izolare de neimaginat pentru orășeni. Soții Ion și Dumitra Gheorghe au aproape 80 de ani și sunt singurii locuitori ai cătunului Budești. Vara, mai au doi, trei vecini, însă după sosirea iernii rămân singurele suflete captive în vatra cu zecile de case ale așezării dintre munți.

De peste 50 de ani, cei doi soți își duc traiul împreună în gospodăria din localitatea Budești și, de zece ani, petrec Sărbătorile de iarnă într-o izolare totală. Viața în satul părăsit este zilnic o provocare pentru Ion și Dumitra. Celor doi bătrâni le țin companie două pisici și trei dulăi, care au și rolul de paznici ai gospodăriei, căreia nu de puține ori îi dau târcoale urșii, mistreții și șacalii.

Soții Gheorghe sunt aprovizionați cu medicamente și alimente de bază o dată la două, trei săptămâni, pentru că drumul până în centrul comunei Chiliile este lung și extrem de anevoios chiar și pentru copiii lor. Au noroc cu păsările și cele două căprițe din ogradă, pe care le îngrijește mai mult bătrâna Dumitra, deoarece soțul ei se mișcă greu, cu ajutorul unei cârje.

Casele abandonate, unele cu pereții dărâmați și cu ușile uitate deschise, gardurile culcate la pământ și ruinele grajdurilor compun imaginea tristă a satului care își trage ultima suflare.
Până nu demult, în cătunul Budești, din comuna Chiliile, trăiau peste 40 de familii. De la Revoluție, însă, comunitatea a început să se stingă, după ce tinerii s-au mutat în alte localități, iar bătrânii au murit rând pe rând. Vechea biserică a comunității, în care preoții țineau slujbe la toate sărbătorile, stă acum ferecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

67 + = 75