TOBA ȘI LEBĂRUL, LA MARE CĂUTARE

0
296

Toba și lebărul sunt preparatele cu cea mai mare căutare în carmangerii, mai ales acolo unde clienții știu că produsele sunt naturale și făcute ca în gospodăria bunicilor. Pentru a face față cererii, în micile fabrici de procesare a cărnii se muncește intens pentru a produce suficientă marfă.

În acest recipient de fierbere începe producerea gustoasei tobe de porc, pe care toți românii o vor pune pe masă, de Crăciun. Ciolanele și urechile sunt bucățile cele mai importante, pentru că din ele rezultă gelatina în care se încheagă bucățile. Carnea pentru tobă stă la fiert cel puțin patru ore, după care ajunge la mărunțit.

La prepararea tobei, contează până și cantitatea de condimente presărate în amestecul de carne și șorici. Cel puțin 24 de ore durează până când calupurile de tobă ajung în magazine. După umplere, trebuie opărite, răcite, apoi presate și zvântate. Mai puțin complexă este rețeta pentru lebărul, care are la bază ficat de porc.

Ca să capete cel mai bun gust, regula de bază este ca materia primă să provină de la porci crescuți cât mai natural. În carmangeriile din Buzău, atât toba, cât și lebărul, costă între 30 și 40 de lei, kilogramul. Unele carmangerii livrează și la domiciliu, prin comenzi preluate pe rețele de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 79 = 83