CRĂCIUNUL NE COSTĂ MAI MULT ANUL ACESTA

0
378

Produsele de pe masa de sărbători s-au scumpit cu 2 până la 10 lei pe kilogram. Românii admit că au bugetul mai strâmtorat anul acesta. De la oala cu sarmale, salata boeuf și până la cozonac sau friptură, toate ne vor costa chiar și cu 30% mai mult. Chiar dacă a fost un an cu recolte bune, alimentele s-au scumpit foarte mult, după majorările înregistrate la energia electrică și la gaze. Nelipsite de pe masa de sărbători, sarmalele vor costa mai mult cu 22%. Din lista ingredientelor, cel mai mult vom da pe carne. Carnea de porc în viu s-a scumpit în unele județe chiar și cu 3 lei pe kilogram în ultimul an. Acum carnea de porc costă 15 lei/kg, față de 12 lei anul trecut.

Asta înseamnă friptură, cârnați, caltaboși sau tobă mai scumpe. De exemplu, cu banii cu care anul trecut cumpăram 5 kilograme de carne, anul acesta vom reuși să luăm doar 4. Salata boeuf, vedeta meselor de sărbătoare, va fi mai scumpă cu 12%, pentru că și legumele s-au scumpit în medie cu 7 procente. Cea mai mare creștere o au cozonacii. Astfel, cozonacul şi prăjiturile ne costă cu 10 lei mai mult pe kilogram anul acesta, iar uleiul s-a scumpit simțitor: a ajuns de la 6 lei la 8 lei litrul. Cozonacul artizanal costă acum 60 de lei kilogramul, cu 10 lei mai mult decât anul trecut.

Pentru pâine plătim cu 50 de bani mai mult, iar pentru 30 de ouă cu 2 lei mai mult faţă de 2020. Şi vinul s-a scumpit, cam cu 3 lei sticlă. La tot ce vom pune pe masa de Crăciun, se adaugă și cheltuielile cu cadourile pentru cei dragi, pentru care se alocă cel putin 200 de lei. În același timp, potrivit unui studiu recent, aproape jumătate dintre părinții din mediul rural ar anula Crăciunul din acest an, dacă ar putea. Una din două familii nu își permite să cumpere un brad și nici cadouri copilului. 70 la sută dintre părinții intervievați le-ar face cadou copiilor alimente, haine sau încălțăminte de care au nevoie, și nicidecum jucării sau dulciuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =