NOI SERVICII ÎN FARMACII

0
309

De anul viitor, farmaciile ar putea deveni mici cabinete medicale. Mai exact, analize şi mici proceduri pentru care acum stăm la coadă la medicul de familie, policlinici, spitale vor putea fi făcute și aici. De la  administrarea vaccinului antigripal și până la monitorizarea ușoară a pacienților bolnavi cronic. Pentru ca astfel de servicii să fie pe deplin aplicabile, autoritățile trebuie să elaboreze mai multe acte normative.

Deocamdată este în dezbatere publică ordinul de ministru care stabilește, de fapt, metodologia de realizare și implementare a serviciilor farmaceutice și nomenclatorul acestora. Concret, actul normativ extinde lista serviciilor de care poate beneficia orice persoană în farmacii. Astfel, pe lângă serviciile deja oferite, în curând, farmaciile se pot ocupa și de gestionarea pacientului cronic – hipertensiv, diabetic sau  cu afecțiuni pulmonare și a celui aflat sub tratament cu anticoagulante orale, de evaluarea și monitorizarea pacientului cu polimedicație, de testare rapidă, de vaccinare antigripală sau de educație privind sănătatea alimentației.

        În plus, în farmacii se va putea face măsurarea unor parametri biologici și a funcțiilor vitale, precum glicemie, tensiune arterială, colesterol, saturație de oxigen,  consilierea privind contracepția de urgență cu administrare orală sau renunțarea la fumat. Pentru fiecare tip  servicii farmaciștii trebuie să urmeze cursuri speciale. Tarifele aferente acestor servicii farmaceutice trebuie reglementate, potrivit metodologiei de realizare și implementare a acestora, printr-o serie de ghiduri de bună practică farmaceutică.

        Aceste documente trebuie elaborate de către comisia de specialitate farmaceutică, pentru fiecare serviciu farmaceutic în parte, cu consultarea Colegiului Farmaciștilor din România, și aprobate prin ordin al ministrului sănătății. În orice caz, tarifele practicate de către fiecare unitate farmaceutică în parte trebuie afișate în mod transparent și la loc vizibil. Din luna mai, farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale se pot face teste rapide antigenice pentru depistarea timpurie a infectiei cu coronavirus. În prezent, 100 de farmacii din țară oferă servicii contracost, cum ar fi testarea COVID.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =