JUMĂTATE DINTRE ANGAJAȚI, MUNCĂ DE ACASĂ

0
316

Toți angajatorii, obligați să treacă măcar jumătate din personal la munca de acasă. În hotărârea privind măsurile de stare de alertă adoptată la sfârșitul săptămânii trecute de Executiv și aplicabilă de luni este prevăzută pentru angajatori, indiferent de dimensiunea personalului, obligația de a trece măcar 50% din angajați în telemuncă, dacă acest lucru este posibil. Doar pentru firmele cu peste 50 de angajați însă există obligația de a recurge la munca în schimburi. Deși până acum Legea  55/2020 stabilea obligația de a recurge la telemuncă sau munca cu program decalat acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați, actul normativ adoptat vineri de Guvern impune obligația de a recurge la telemuncă pentru măcar 50% din salariați chiar și pentru firmele mai mici.

Același document stabilește că în situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, având un număr mai mare de 50 de salariați, au obligația organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe, schimburi, ture care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară.

Cu toate acestea, nu rezultă clar ce obligație le revine celor care au mai puțin de 50 de angajați dacă nu pot impune telemunca – situație în care se află numeroase Întreprinderi Mici și Mijlocii din România. De asemenea a fost preluată, din hotărârile de guvern  precedente, ideea că angajatorii pot organiza activitatea la locul de muncă ținând cont și de gradul de vaccinare, pentru cei care au 10 zile de la finalizarea schemei complete, în rândul salariaților și de angajatii care au avut în ultimele șase luni COVID-19. În cazul în care angajatorii nu pot trece jumătate dintre salariați pe muncă la distanță sau în schimburi, se propune intensificarea verificărilor privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului SARS-CoV-2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + = 23