VACCINAREA ÎMPOTRIVA HPV, EXTINSĂ

0
71

Vaccinarea gratuită împotriva HPV, infecţia virală cu transmitere sexuală care poate cauza cancer de col uterin, a fost extinsă până la 18 ani pentru fete, printr-un ordin al ministrului Sanatatii, semnat la sfarsitul saptamanii trecute. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Părinţii care vor să-şi vaccineze fetele împotriva HPV trebuie să depună o cerere scrisă la medicul de familie, care va transmite solicitările la Directia de Sanatate Publica. Cererile strânse din fiecare judeţ vor fi trimise apoi la Ministerul Sănătăţii, care face achiziţia. O singură doză costă în jur de 600 de lei, iar pentru imunizare este nevoie de două, în cazul celor care au până la 14 ani, şi de trei doze, pentru cele mai mari.

Ministerul Sănătăţii a distribuit 40 de mii de vaccinuri pentru fetele înscrise în program în ultimii ani şi mai poate cumpăra anul acesta încă 90 de mii. Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost reluată anul trecut, după mai bine de un deceniu de la eşecul campaniei lansate în 2008. Atunci părinţii s-au opus vehement de teama unor eventuale reacţii adverse. Acum  parintii isi doresc accelerarea campaniei. România are cea mai mare incidență a cancerului de col uterin și cea mai mare mortalitate cauzată de această maladie din Uniunea Europeană. Sunt în jur de 3.300 de cazuri noi, anual. Mai mult de jumătate dintre acestea  pierd lupta cu boala.

Vaccinul anti-HPV este unul din cele mai eficiente vaccinuri elaborate vreodată. Studiile demonstrează că aproape 100% din persoanele imunizate cu vaccinul anti-HPV produc o cantitate suficientă de anticorpi pentru a proteja persoana împotriva tipurilor de HPV pe care le vizează vaccinul. Vaccinurile anti HPV sunt implementate în 86 țări ale lumii și în 37 de state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here