FĂRĂ PRODUSE DIN PLASTIC DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

0
352

Gata cu produsele din plastic de unica folosinta!  Romania  a adoptat ieri o ordonanta de urgenta care introduce obligatiile ce au ca scop reducerea plasticului din natura. Tara noastra a avut la dispozitie doi ani de a transpune in legislatie o directiva europeana  care interzice folosirea acestor produse, pe teritoriul Uniunii Europene. Practic, prin noua ordonanta de urgenta, se interzice oficial punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință, precum  beţişoare pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie pentru băuturi.

Sunt interzise şi recipientele pentru alimente sau băuturi fabricate din polistiren expandat. Ele nu vor dispărea de mâine de pe rafturile magazinelor, ci treptat. Ordonanța  prevede si reducerea etapizată în cazul altor produse tot din plastic. Acestea vor fi retrase începând din 2023 şi în trei ani vor dispărea complet. Multe restaurante și lanțuri de magazine au eliminat deja o parte dintre produsele de plastic de unică folosință. Operatorii economici vor fi obligați să reducă progresiv cantitățile pentru anumite produse de plastic, printre care paharele pentru băuturi și capacele acestora, dar și recipientele pentru alimente.

Ordonanta nu interzice insa  productia  de astfel de produse, conditia fiind ca ele sa nu fie comercializate in Romania sau in orice alta tara a Uniunii Europene. Pentru toate  produsele din plastic de unica folosinta există alternative. Vorbim de farfurii, tacâmuri sau caserole din trestie de zahăr, care sunt de doua  trei ori mai scumpe. Reglementări vin şi pentru pungile din plastic biodegradabil. Comisarii europeni spun că ţările ar trebui să ia măsuri care să limiteze consumul, pentru că nu există studii care să arate că acest tip de plastic se descompune rapid, dar şi pentru o altă categorie de produse pentru care nu există înlocuitor, precum şerveţelele umede, care se descompun foarte greu, pachetele şi foliile din plastic sau filtrele de tutun.

În atenţia Comisiei Europene au intrat şi echipamentele de pescuit. Anual peste 11 mii de tone de astfel de produse sunt pierdute sau aruncate în mari şi oceane. Odată cu eliminarea articolelor de plastic se reduce și poluarea cauzată de producția și transportul acestora. Emisiile de dioxid de carbon ar urma să scadă cu 3,4 milioane de tone. De asemenea, se vor economisi și cantități uriașe de produse petroliere folosite ca materie primă în procesul de fabricație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 37 = 39