ÎN PLINĂ PANDEMIE, ROMÂNII SE ÎMPRUMUTĂ TOT MAI MULT

0
347
Sursa foto:eskape.ro

În plină pandemie, românii au început să se împrumute tot mai mult de la bănci. Creditele pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu 10 procente faţă de primăvara trecută. Şi împrumuturile luate de firme au cel mai ridicat ritm creştere din ultimii 9 ani. Economiştii avertizează asupra riscului de supra-îndatorare, mai ales că dobânzile ar putea să crească din nou.

Potrivit datelor Băncii Naționale valoarea totală a creditelor luate de populație pentru achiziția de locuințe a depășit 91 de miliarde de lei în martie, cu 10% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Dobânzile în scădere, prețurile stabile și nevoia de mai mult spațiu au fost principalele motive, spun specialiștii. Clienții s-au orientat către locuințe mai mari și, implicit,  mai scumpe.

Și creditele pentru consum au fost în ușoară revenire în ultimele luni. Ca valoare totală rămân însă mai mici decât în primăvara trecută. Nevoile sunt multiple, printre care autoturismele, electrocasnicele mari şi obiectele de mobilier. În cazul firmelor, în martie, ritmul anual de creștere a împrumuturilor a fost de aproape 10%, cel mai mare din ultimii nouă ani.

Însă important este cum sunt cheltuiți acești bani, spun economiștii. Valoarea totală a creditelor acordate populației a urcat la 152 de miliarde de lei în martie, cu aproape 5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Românii sunt deschişi să acceseze credite bancare prin intermediul brokerilor de credite, iar pe parcursul primului an de pandemie, printre cele mai căutate și accesate credite bancare au fost: creditele ipotecare (80%), creditele de nevoi personale (14%), creditele Noua Casă (4%) și alte tipuri de credite (2%).

Astfel, valoarea medie a unui credit bancar accesat de un român prin intermediul unui broker de credite se situează la aproximativ 30.000 ruro, iar cea mai mare valoare înregistrată a unui credit bancar a ajuns la  255.000  de euro. Printre cele mai populare oraşe de unde românii au accesat credite bancare se numără: București – orașul de frunte al clasamentului, urmat de Constanţa, Timișoara si Iași.

Bancherii si analiștii financiari  anticipează însă că, venită ca un colac de salvare, amânarea ratelor de anul trecut, prelungită și anul acesta, va aduce un val de credite neperformante, atât pentru populație, cât și pentru companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 8 =