ELEVII DIN ANII TERMINALI SE ÎNTORC FIZIC, LA ȘCOALĂ

0
387

Elevii din clasele terminale din învățământul gimnazial și liceal, profesional și postliceal  se pot întoarce în efectiv complet, fizic, la școală, din data 10 mai. De asemenea, se permite și participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ, care funcționează în localități  care nu sunt in carantină, cu  respectarea strictă a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Decizia a fost adoptată aseară de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, și ca urmare, Ministerul Sănătății și Ministerului Educației pot să emită un ordin comun de ministru pentru reluarea anului școlar în condiții de siguranță. Hotărârea CNSU permite și organizarea  orelor remediale, cu prezența fizică, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În ceea ce îi privește pe elevii celorlalte clase, ei se vor întoarce la școală începând cu data de 5 mai, potrivit scenariilor cunoscute – verde, galben și roșu, în funcție de rata de infectare. Un subiect asupra căruia nu s-a luat până acum nicio decizie, este testarea elevilor care se vor întoarce în școli după vacanța de primăvară. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a declarat ieri că  deocamdată, testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudat nazofaringian, rămâne o opțiune pentru copiii care merg la școală, iar în cazul testelor din salivă, rezultatul pozitiv necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real Time PCR, fie prin retestare rapidă antigenică din tamponul  nazofaringian.

Reamintim că în cele opt săptămâni de şcoală, începând din 8 februarie si pana la intrarea in vacanta de primavara, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce, in opinia ministrului Educatiei, Sorin Cîmpeanu,  reprezintă  „un insucces major”. Zilele trecute, acesta a solicitat autorităților să aprobe introducerea testelor de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 în rândul elevilor, mentionand ca tot mai multe state europene apelează la această soluție a testării non-invazive în școli.  Testarea ar urma sa se faca doar  elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de învățământ, precum și a elevilor care au luat la cunoștință că sunt contacți ai unor cazuri confirmate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =