ZI DE MARE SĂRBĂTOARE, ASTĂZI, PENTRU CREȘTIN-ORTODOCȘI

0
530

Creștin-ortodocșii au sărbătorit Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza, momentul în care Mântuitorul a fost botezat în apa Iordanului, la vârsta de 30 de ani, de către Sfântul Ioan Botezătorul. În această dimineață, în toate bisericile ortodoxe s-a sfinţit agheasma cea mare. Sute de credincioși din Râmnicu Sărat au participat la slujba de sfințire a apei și au ascultat Sfânta Liturghie în curtea bisericilor sau în interiorul lăcașurilor de cult, respectând toate regulile de distanțare impuse de pandemie.

În ziua de Bobotează, preoții sfințesc toate apele din care, mai apoi, oamenii iau ageasmă, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru sănătate. În localitățile traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apă, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile. În acest an, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus aceste ritualuri au fost însă anulate în mai toate localitățile țării.

Boboteaza se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. Botezul Domnului Iisus Hristos marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii și a apelor de forțele răului. Boboteaza face parte din seria celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească faptele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică. De aceea, Biserica mai numeşte Boboteaza ,,Arătarea Domnului”, ,,Dumnezeiasca Arătare” și ,,Epifania”, această din urmă denumire provenind din limba greacă şi însemnând ,,arătare”, ,,descoperire” și ,,revelare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

29 + = 35