Crăciunul este poate una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor, care marchează de peste 2.000 de ani naşterea lui Iisus Hristos și este celebrat în lumea întreagă în fiecare an pe 25 decembrie. Crăciunul mai este numit și sărbătoarea familiei. Este o bună ocazie când se reunesc părinți, copii și nepoți. Cu alte cuvinte, Crăciunul este momentul care unește familiile. Se colindă casele pentru un an mai bun, se pregătesc mâncăruri tradiționale și se împodobește bradul, sub care copiii aşteaptă darurile Moşului.
Când oamenii nu au putut găsi răspunsuri logice și credibile întrebărilor lor născute din curiozitate sau din dorința de cunoaștere, și-au lăsat imaginația liberă și au țesut povesti, pentru ei, pentru alții, pentru copiii lor, pentru cei din viitor. Legendele sunt multe, însă vom aminti doar câteva.
Se spune că la marginea unui oraș, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste și răbdare. Erau minunate și nu semănau una cu alta. Povestea lui Moș Crăciun începe în Ajunul Crăciunului, când bătrânul meșter pleca din oraș să-și vândă jucăriile. Oameni din acel oraș nu erau prea bogați. Meșterul le vindea jucăriile pe mai nimic.
Dar asta nu-i scădea cu nimic bucuria de a face jucării de care copiii să se bucure, după datină, în dimineața de Crăciun. Până într-un an în care… Meșterul vânduse toate jucările și se întorcea spre casă. La marginea orașului s-a oprit să privească o fereastră. Știa că acolo locuiește o familie săracă și se întrebă ce jucării or fi primit copii din această casă.
Într–o altă legendă se spune că Maica Domnului, atunci când i-a venit momentul să nască, a bătut mai întâi la poarta lui Moş Ajun. Acesta fiind un om sărac, a trimis-o la fratele său mai bogat, Moş Crăciun. Soția acestuia, Crăciunița a primit-o în iesle pe Fecioara Maria, care l-a născut pe Iisus, în fân, printre animale. Se spune că Hristos s-a născut pe data de 25, deși nu se știe luna exactă. A fost aleasă luna decembrie, pentru că atunci aveau loc sărbătorile păgâne.