CODUL ADMINISTRATIV: ÎN 2021 SE STABILEȘTE CINE IA PRIME, CINE ESTE PROMOVAT ȘI CUI I SE SCADE SALARIUL PENTRU ACTIVITATEA DIN 2020

0
993

Codul administrativ a introdus, de la începutul acestui an, o nouă procedură de evaluare a funcționarilor publici, detaliată în anexa cu numărul VI a codului. Evaluarea se face pentru anul anterior, în primele luni ale anului, ceea ce înseamnă că în primele trei luni ale anului viitor se face evaluarea pentru ianuarie – decembrie 2020, scrie avocatnet.ro. Astfel, în primele trei luni ale anului viitor trebuie să aibă loc evaluarea performanțelor funcționarilor publici din toate categoriile, evaluări în urma cărora se pot lua inclusiv decizii ce afectează salarizarea, ierarhia sau chiar continuitatea raporturilor în instituție/autoritate. Finalitatea evaluărilor poate fi următoarea:

  • promovarea într-o funcție publică superioară;
  • acordarea de prime, în condițiile legii (și, desigur, în măsura în care bugetul permite);
  •  scăderea salariului cu 10% până la următoarea evaluare anuală pentru cei care obțin al doilea cel mai mic scor – calificativul „satisfăcător“; mai exact, scăderea salarială este fixă și se face pentru aproape un an, dacă între evaluarea de anul viitor și cea din anul următor acestuia sunt 12 luni;
  • eliberarea din funcție.

Pentru debutanți, calificativele de evaluare sunt doar două – necorespunzător, în sensul că nu a făcut dovada că deține cunoștințele teoretice și deprinderile practice necesare exercitării funcției publice, respectiv corespunzător, în sensul că a făcut dovada că deține cunoștințele teoretice și deprinderile practice necesare. Dacă obține acest din urmă calificativ, debutantul se poate definitiva în funcția publică. Dacă nu, va fi eliberat din funcție.

Fiecare categorie de funcționar e evaluat și după o serie de criterii de performanță stabilite prin metodologia anexată Codului administrativ. De exemplu, pentru funcționarii de execuție, metodologia stabilește zece criterii de performanță, ușor detaliate, pe clase de funcționari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 56 = 61