AFUMĂTURILE, LA MARE CĂUTARE DE SĂRBĂTORI

0
403

Gândul ne zboară deja la bunătățile de pe masa de Crăciun, iar afumăturile de porc sunt printre cele mai râvnite delicii care împodobesc mesele de sărbători. Ca nu cumva să le-o ia alții înainte, mulți buzoieni au dat comandă la afumători, iar cârnații și șunca se găsesc pe mai toate listele de așteptare. Clienții, din ce în ce mai mulți, au și ales carmangeriile tradiționale, care au inclus, anul acesta, și serviciul de livrare la domiciliu. Buzoianul Constantin Frusinoiu deține o carmangerie cu produse tradiționale în comuna Mărăcineni, unde fabrică o gamă bogată de afumături specifice zonei. Cârnații de Pleșcoi sunt preparați după rețete vechi ale sârbilor stabiliți aici, din carne adusă de la crescători locali.

Au mare căutare și cârnații de casă, din porc și vită, făcuți din carne tocată cu satârul. Stau cel puțin trei zile la uscat în camere cu ventilatoare puternice, apoi sunt ținuți tot atât în camerele de afumare. Babicul, preparat ca acum 50 de ani, are mare căutare mai ales printre clienții aflați în tranzit. Pe vremuri, batoanele se țineau la zvântat la streașina casei, în bătaia vântului. Acum, ventilarea se face cu aeroterme puternice.

Producătorul buzoian se așteaptă la o creștere a vânzărilor cu cel puțin 30 la sută în perioada sărbătorilor. De aceea, va spori producția de tobă, lebăr, cârnați și pastramă, produsele care au cea mai mare căutare. Atât producătorul de mezeluri tradiționale din Mărăcineni, cât și ceilalți din zona Pleșcoi, vor vinde în perioada următoare, atât în punctele proprii de desfacere, cât și prin livrare la domiciliu. Aceștia promit că nu vor majora prețurile, în cazul în care și costul materiei prime va îngheța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 22 = 28