,,RABLA PENTRU ELECTROCASNICE” ÎNCEPE PE 15 DECEMBRIE

0
430

Înscrierea în programul Rabla pentru electrocasnice nu va fi amânată, așa cum s-a vehiculat zilele acestea, și va fi posibilă din 15 decembrie, după cum a precizat chiar Administrația Fondului pentru Mediu. Față de edițiile anterioare ale programului, lista electrocasnicelor ce pot fi cumpărate cu bani de la stat în acest an a fost extinsă. Concret, banii vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat,  frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Pentru a  beneficia de banii de la stat, solicitantul trebuie, în primul rând, să predea în momentul achiziționării unui electrocasnic nou, unul uzat echivalent. Sumele acordate pot fi de la 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum energetic mai mic, până la 400 de lei pentru mașini de spălat vase, de clasă energetică superioară. Cea mai mare sumă acordată este însă pentru achiziționarea unui laptop, de 500 de lei.

Banii vor fi primiți sub formă de voucher electronic, ce va putea fi folosit în oricare magazin înscris în program.  Cei interesați pot cere și primi mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie de electrocasnice. Se pot obține, de exemplu, trei vouchere: unul pentru televizoare, unul pentru laptopuri și unul pentru aspiratoare. Voucherul este valabil, potrivit ghidului de finanțare a programului, timp de 15 zile de la data publicării listei beneficiarilor.

Electrocasnicele uzate predate trebuie să fie din aceeași categorie cu cea din care face parte cel ce urmează să fie cumpărat. Totuși, există două excepții de la această regulă, respectiv pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate și alte aparate vechi. În cazul cumpărării de laptopuri sau tablete, se vor preda calculatoare personale  compuse din unitate centrală, monitor, tastatură și mouse.

Ghidul de finanțare nu stabilește, însă, dacă electrocasnicele predate trebuie să fie sau nu funcționale, așa că, teoretic, pot fi predate toate electrocasnicele folosite, indiferent cât timp, dintr-o gospodărie. La ediția din acest an a programului sunt puse la dispoziție 40 de milioane de lei, iar asta înseamnă că cel puţin 100.000 de persoane pot beneficia de ajutor financiar pentru a-şi înlocui aparatura veche, cu modele mai noi şi mai eficiente energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 + = 76