ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ ÎN ACEST AN, ÎN CONDIŢII SPECIALE

0
450
Sursa foto:cmcarad.ro

Ziua Națională a României va fi celebrată diferit anul acesta, din cauza noului coronavirus. În contextul pandemiei care a îngenuncheat întreaga lume, ceremonia de 1 Decembrie nu va arăta ca în anii precedenți. Astfel, la Buzău, parada militară care obișnuia să adune mii de buzoieni fie pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, fie pe Calea Eroilor nu va mai avea loc. Anul acesta, locația luată în calcul fiind Parcul Crâng, acolo unde permis accesul a circa o sută de persoane, militari și oficialități. Acestea trebuie să păstreze toate măsurile de siguranță. Din partea Garnizoanei Buzău vor fi prezenți aproape 60 de militari, două plutoane de militari și fanfara militară.

Parada de 1 Decembrie va fi în acest an una atipică. Ceremoniile dedicate Zilei Naționale a României se vor desfășura în acest an fără participarea publicului și vor dura maximum o oră. Pe de altă parte, evenimentul se va transmise on-line, pentru a respecta legislația stării de alertă. Tot de Ziua Naţională a României vor fi aprinse luminițele montate de Consiliul Județean în fața instituției dar și tunelul din fața Muzeului Județean. Aprinse vor fi și luminițele de pe Calea Eroilor, unde au fost montate pe stâlpi ornamente cu logo-ul Buzăului.

La Râmnicu Sărat, ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită fără paradă și spectacole. Autoritățile au anunțat ca anul acesta, manifestările publice cu ocazia Zilei Naționale nu vor avea loc, pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Totuși, râmnicenii vor auzi cântece tematice pe străzi, prin stația de amplificare a orașului.

După Revoluția din 1989 data de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989 ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În intervalul 1866 – 1947, ziua națională era sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.

Așadar, pe data de 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci s-a creat un singur stat național. Ziua de 1 Decembrie a devenit zi națională a României printr-o lege promulgată în 1990.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

39 + = 43