Pandemia ne-a reamintit încă o dată, dacă mai era necesar, cât de fragili suntem ca specie. Perioada actuală prin care trece întreaga omenire este una cu totul specială, din multe puncte de vedere. Pentru noi ca specie, a reprezentat, și continuă să reprezinte, o nouă experiență și de ce nu, un mod de a ne pune la încercare. Indiferent că vorbim despre stările de alertă și despre cele de urgență, despre măsurile radicale impuse de către autorități ce ne-au frânat activitatea de zi cu zi, cert este că totul s-a schimbat, de mai bine de jumătate de an. Și, dacă mai era necesar, domenii întregi au ,,picat” efectiv lovite crunt de această pandemie, unele dintre ele încercând să supraviețuiască și acum, cu mari eforturi, acestor vremuri. Să ne referim la domeniul cultural. Știm că, în această perioadă, majoritatea evenimentelor culturale s-au mutat în mediul on-line, pentru a nu-și pierde contactul cu publicul. A fost o mișcare de avarie și la îndemâna tuturor. Și totuși, cum s-au descurcat artiștii buzoieni pe timp de pandemie? Înainte de această pandemie și de starea de urgență instaurată, artiștii erau foarte activi, fiind implicați în organizarea expozițiilor, participau la simpozioane, rezidențe și bienale internaționale de artă, țineau cursuri ori predau la școli, licee sau universități. Cineva spunea: ,,Cultura este cu oameni, pentru oameni și despre oameni”. Și, dacă ne raportăm la un astfel de principiu, la activitățile desfășurate, dar și la cele viitoare, putem spune că, în ciuda acestei perioade tulburi, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Buzău a fost extrem de activă. Acest lucru l-am aflat, cum era de așteptat, de la artistul Valeriu Șușnea, președintele UAP Din România – Filiala Buzău, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate ziarului Scurt pe 2.
Reporter: Pandemia provocată de coronavirus a afectat serios mai multe domenii, precum și tot ceea ce ține de cultură. Și totuși, cum a reușit arta buzoiană să se adapteze actualelor vremuri?
Valeriu Șușnea: În ciuda acestei perioade în care omenirea este greu încercată, la Galeriile de Artă ,,Ion Andreescu” – ale Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Buzău am reușit să derulez mai multe proiecte expoziționale, respectând desigur, cu strictețe, regulile impuse de către autorități. Spre exemplu, la parterul și etajul Galeriilor de Artă am avut expozițiile de pictură și de grafică a artiștilor Emil Popa și Gheorghe Ciobanu, precum și expoziția de fotografie a Mirunei Blănaru. De asemenea, pe 6 martie, pentru a-mi marca împlinirea vârstei de 60 de ani am organizat vernisajul expoziției „Retrospectivă 60”. Pe simezele din cadrul Galeriilor de Artă „Ion Andreescu”, am expus 120 de lucrări, opere de artă ce reflectă cei 35 de ani de carieră pe care i-am adunat. Expoziția retrospectivă de pictură și grafică a stat pe simezele galeriilor până în luna iunie. De altfel, expoziția se bucură de un real succes și la București, acolo unde am deschis-o pe data de 9 iulie, la Sala „Constantin Brâncuși” a Centrului Internațional de Conferințe – Camera Deputaților. O dovadă clară este faptul că inițial trebuie să se închidă luna trecută, însă, m-au rugat să o mai las deschisă publicului.
Rep.: Aș vrea să îmi vorbiți despre cea de-a șaptea ediție a proiectului ,,Măgura Art”, inițiat și condus de către dumneavoastra. Ce a avut nou în acest an?
Valeriu Șușnea: Cea de-a șaptea ediție a proiectului Măgura Art, pe care l-am inițiat și manageriat are, așa după cum știți, scopul de a pune în valoare patrimoniul cultural, spiritual și natural al Buzăului. Această tabără națională de documentare și creație, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău și finanțată de către această instituție, a adunat șase artiști plastici din Buzău și alte zone ale țării. A fost o ediție specială pentru că a avut o componență specială. Am avut alături de mine, la pensiunea Casa cu Tei, din Sărata Monteoru, doi artiști din București, Diana Brăescu și Ovidiu Ionescu, pe Sorin Otînjac, un artist foarte important din Iași, Florin Șuțu de la Ploiești și o artistă din Focșani, Diana Tăicuțu, care este membră a filialei noastre. După perioada de documentare și de creație, am deschis pe 7 septembrie, la Galeriile de Artă ,,Ion Andreescu”, expoziția cu lucrările taberei. O ultimă etapă, care constă în editarea unui catalog de artă cu lucrările taberei, este în curs de finalizare.
Rep.: Cum decurg pregătirile pentru cea de-a XII-a ediție a Bienalei „Ion Andreescu”?
Valeriu Șușnea: Buzăul va fi marcat în toamna acestui an de un eveniment cultural internațional deosebit, cel mai important proiect cultural de arte vizuale. Este vorba despre cea de-a douăsprezecea ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană ,,Ion Andreescu”, inițiată și organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Buzău, partenerul nostru fiind Primăria municipiului Buzău, prin Centrul Cultural ,,Al. Marghiloman”. În această lună se primesc lucrările de artă la toate cele patru secțiuni: pictură, sculptură, grafică și arte decorative. Mai apoi, la finele lunii septembrie, juriul va lucra la selecționarea nominalizărilor și a premiilor. Atât vernisajul expoziției Bienalei Internaționale de Artă Contemporană ,,Ion Andreescu”, cât și festivitatea de premiere se vor desfășura în primele zile ale lunii octombrie, în condițiile speciale, impuse de pandemie.
Rep.: Ce alte proiecte mai are în plan UAP din România – Filiala Buzău și în următoarea perioadă?
Valeriu Șușnea: Vă pot spune pe scurt doar atât. Cât de curând, de fapt, în zilele următoare voi da startul unui nou proiect de arte vizuale, realizat în parteneriat cu Primăria Buzău și cu Centrul Cultural ,,Al. Marghiloman”. Vorbesc despre ,,Buzău, oraș deschis artei” și vizează punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu din orașul reședință de județ.