INSTANȚELE JUDECĂTOREȘTI VOR PRIMI 38 DE MILIOANE DE LEI PENTRU A ACHIZIȚIONA SISTEME DE VIDEOCONFERINȚĂ ȘI ECHIPAMENTE INFORMATICE

0
345

Pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la actul de justiție în situații de risc epidemiologic crescut, Ministerul Justiției a alocat suma de 38 de milioane de lei către instanțele judecătorești pentru a achiziționa sisteme de videoconferință și echipamente informatice, se anunţă într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, fondurile au fost repartizate prin OUG nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare.

Demersul face parte dintr-un proces mai amplu de digitalizare a activităților administrative și judiciare desfășurate la nivelul instanțelor de judecată și parchetelor. Reprezentanţii Ministerului Justiţiei mai menţionează că alocarea fondurilor a fost făcută în urma demersurilor Ministerului Justiției, care a solicitat Ministerului Finanțelor Publice această sumă.

În cursul lunii august 2019, a fost finalizată de către Ministerul Justiției procedura de achiziție referitoare la dotarea cu câte un echipament de videoconferință a instanțelor care fie nu dețineau astfel de echipamente, fie aveau defecte echipamentele de acest tip cu care fuseseră dotate anterior. Aceste echipamente au fost destinate utilizării în cauzele penale.

Odată cu declanșarea crizei pandemice actuale, instanțele au început utilizarea intensivă a echipamentelor de videoconferința și în cauzele civile, fapt ce a dus la o supraîncărcare a echipamentelor aflate în dotarea instanțelor. În vederea stabilirii necesarului real de astfel de echipamente la nivelul fiecărui ordonator secundar/terțiar de credite din sistemul judiciar, Ministerul Justiției a solicitat informațiile necesare, respectiv numărul de echipamente existente, numărul sălilor de judecată și numărul necesar de sisteme la nivelul fiecărei instanțe: curte de apel, tribunal, judecătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rezolvă Captcha 19 + = 29