ALTERNATIVE BIO PENTRU CULTURI ECO ÎN JUDEȚ

0
550

O persoană care consumă legume sau fructe înghite până la zece pesticide diferite. Este rezultatul unor teste făcute de autoritățile sanitar-veterinare, care arată că strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase. Specialiştii spun că pericolul cel mai mare vine de la fructele şi legumele grăbite spre coacere în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice. Reziduurile ajung în părţile comestibile.

Vestea bună este că există și alternative sănătoase la toate aceste tratamente aplicate în agricultură. De câțiva ani, un fermier și fiul său, din localitatea buzoiană Vadu Paşii, vând fertilizatori din humus de râme. Îngrășământul obținut este ecologic și eficient. Aceasta nu este însă o afacere pentru oricine, spune fermierul buzoian, care nu este deloc deranjat de mirosul şi aspectul râmelor.

Crescătorul de râme spală pământul în care se află vieţuitoarele, iar humusul produs de râme reprezintă ingredientul esenţial din îngrăşământul ecologic pe care-l obţine la capătul procesului. Un litru de humus de râmă costă 20 de lei, iar la cantităţi mari solicitate, preţul este negociabil. Și polenizarea culturilor poate fi realizată prin metode naturale. În locul combinațiilor chimice de hormoni, pot fi folosiți bondarii. În solariile lui Mircea Tatu, din comuna buzoiană Cochirleanca, bondarii fac polenizare cât e lumină afară. Fermierul nu mai folosește produse chimice ca să obţină recoltă mare și lasă toată treaba pe seama harnicelor insecte.

O cutie cu aproape 100 de bondari costă 300 de lei însă ei polenizează 2.000 de metri pătraţi. Tot în seama unor insecte este lăsată și deparazitarea culturilor. Mici păianjeni sunt trimiși în plantație pentru a distruge dăunătorii, astfel încât fermierul nu mai folosește insectidcide. Autorităţile recomandă ca, pentru a scădea cantitatea chimicalelor ingerate, fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + = 21