CONTRIBUȚIA LA PILONUL II DE PENSII AR PUTEA CREȘTE LA 6%, DIN 2021

0
546

Cota din contribuția la pensii care se duce la Pilonul II de pensii (3,75%) ar putea să ajungă în 2021 la valoarea promisă prin lege de ani de zile, adică la 6%. Actuala promisiune vine de la ministrul finanțelor, care a declarat recent că este avută în vedere o creștere graduală a contribuției la Pilonul II pentru anul viitor. Creșterea promisă recent de ministrul finanțelor trebuie asumată și adoptată printr-un proiect legislativ pentru a deveni efectivă. ,,Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani„, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

În prezent, partea din contribuția obligatorie la pensii (CAS-ul e 25% din venitul brut) care se duce la Pilonul II de pensii este de 3,75%; există și o categorie de angajați care nu mai contribuie la acest sistem, mai exact, cei care lucrează în construcții și pentru care se aplică facilitățile fiscale stabilite de la începutul anului fiscal; aceștia contribuie cu numai 21,25%, adică numai cu partea care se duce la Pilonul I, adică în vistieria statului; revenind la creșterea promisă de ministrul actual al finanțelor, anul viitor cei 3,75% s-ar transforma, mai întâi, în 5% și apoi în 6%, deci mai puțini bani se vor duce la Pilonul I și mai mulți la Pilonul II;

De când a fost dată Legea pensiilor administrate privat, s-a stabilit necesitatea ca ea să crească anual. Prima modificare a fost făcută tot prin ordonanță, în 2015, când s-a extins termenul în care creșterea la 6% să fie făcută pentru că Guvernul de la vremea aceea și-a dat seama că nu vrea/nu poate să asigure transferul mai multor bani din acele contribuții sociale către Pilonul II. Promisiunea de creștere a dispărut complet în 2018, așa cum spuneam, când a fost înlocuită de prevederea cotei fixe de 3,75%, fără nicio perspectivă de creștere. Asta, în contextul în care, de doi ani încoace, discuția desființării acestui Pilon a apărut nu o dată, ci de nenumărate ori în spațiul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

72 + = 76