120 DE ORDINE DE PROTECȚIE AU FOST EMISE DE POLIȚIȘTII BUZOIENI, ÎN PRIMELE 10 LUNI DIN 2019

0
641

Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la şcoală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, în spitale. În măsură mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație. Polițiştii buzoieni acordă o atenție deosebită cazurilor de violență domestică. Pe lângă intervențiile și măsurile luate în astfel de cazuri, polițiștii desfășoară activități pentru informarea cetățenilor, în vederea prevenirii faptelor comise cu violență.

În primele 10 luni ale anului 2019, la nivelul judeţului Buzău, polițiștii au emis 198 de ordine de protecție provizorii, dintre care 120 au fost transformate în ordine de protecție. Ordinele de protecție provizorii au fost emise la solicitarea victimelor, cele mai multe infracțiuni fiind comise la domiciliul subiecților. Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 49% dintre ordinele de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.
De la începutul acestui an, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Violenţa trebuie raportată! Sesizarea acestor fapte autorităţilor reprezintă un prim pas în condamnarea violenţei! În acest context, poliţiştii buzoieni au hotărât să distribuie pliante cu datele de contact ale poliţiştilor de proximitate, astfel încât orice persoană care se află în situaţia de a fi victimă a violenţei domestice să poată lua legătura cu aceştia pentru a primi ajutor şi protecţie.

Cum poţi ajuta o victimă:

Ori de câte ori bănuieşti existenţa unui abuz intrafamilial, încearcă să discuţi separat cu victima, să-i arăţi că te preocupă ce i se întâmplă şi că eşti alături de ea. Asigur-o că eşti gata să-i asculţi problemele şi că poate avea încredere în tine, pentru a găsi împreună o soluţie. Sunt şi cazuri în care victima nu doreşte să te implici şi nu doreşte să se afle situaţia ei. Respectă-i decizia şi spune-i doar că eşti gata să ajuţi la nevoie. Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost înființată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000 (Rezoluția nr. A / RES / 54/134). Data este aleasă pentru a comemora asasinării violente a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo.

În rezoluția sa, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a invitat guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor. Secretarul General al ONU în mesajele sale 2004-2005 spune că violența împotriva femeilor este extrem de răspândită, inerentă tuturor culturilor și afectează femeile, indiferent de rasă, bogăție sau origine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 1 =