Odată cu luna mai vin și gândurile de vacanță, iar dacă acasă aveți un copil care toată vara nu se va dezlipi de telefon, laptop și tabletă, poate ar trebui să vă gândiți la o alternativă cel puțin la fel de atractivă. Tabăra urbană, implementată încă de anul trecut, cu un real succes în rândul copiilor dornici de aventură și al părinților dispuși să le ofere celor mici amintiri din copilărie, își deschide porțile în perioada 1 iulie-15 august. De ce ar trebui părinții să le ofere celor mici o asemenea experiență măcar o săptămână din vacanță, cu ce teme vin organizatorii, cum se fac înscrierile și ce aventuri vor putea avea copiii vacanța aceasta, aflați dintr-un interviu acordat publicației „Scurt pe 2” de Mihaela Ion, organizator al taberei urbane.
Alina Răducan: Vibe Dance Studio organizează vara aceasta o tabără urbană. Cu ce vine nou acest concept?
Mihaela Ion: Prin conceptul de tabără urbană propunem, în primul rând, activități distractive, dar în același timp, educative și sportive, desfășurate în cea mai mare parte a timpului în aer liber. Vom avea activități educative din care vom învăța lucruri practice și necesare pentru a știi cum să ne descurcăm în anumite situații delicate în care ar fi posibil să ajungem la un moment dat, cum ar fi: măsuri de prim ajutor, reguli de aprindere și de stingere a unui foc, sau reguli de circulație corectă ca pietoni și bicicliști. Vom învăța cum ne pregătim pentru o drumeție, vom avea multe jocuri în aer liber, unele poate chiar uitate, vom ieși la picnic, vom vâna comori urbane și ne vom întâlni cu animale în ferme. Tabăra urbană este o alternativă de a petrece cea mai mare parte a timpului în aer liber, departe de televizor, tablete și telefoane, cu cât mai multă mișcare. Partea de noutate ar fi că vom cuprinde activități practice și jocuri de care copiii nu au parte în timpul anului: o să învățăm să acordăm primul ajutor, să pansăm o rană ușoară, vom învăța să tragem cu arcul, să pescuim, ori să mergem cu barca.
A.R.: Vor fi șapte săptămâni din care vor putea alege părinții. Cum să fie siguri că aleg cea mai bună variantă?
M.I.: Într-adevăr fiecare săptămână va avea câte o temă specifică. Vom avea săptămâna dulce cu vizite la cofetării și ateliere de gătit, săptămâna prietenilor naturii unde ne propunem să descoperim fauna și flora din zona urbană, dar și jocurile copilăriei părinților, săptămâna artelor frumoase când vom regiza propriul nostru film, săptămâna prietenilor naturii în care ne vom întâlni cu tot felul de animale de pe lângă casa omului, de la căței și iepurași, până la căprițe și căluți. De asemenea, vom avea și o tabără dedicată copiilor isteți în care vom face tot felul de experimente amuzante și inteligente, deopotrivă și vom dedica o săptămână orașului Buzău când vom merge în căutare de comori și vom afla istoria orașului. Părinții ar trebui să aleagă în funcție de pasiunile pe care le-a dezvoltat copilul până acum, ori în funcție de lucrurile care îi plac. De exemplu, dacă este un copil căruia îi place aventura, sigur i se va potrivi săptămâna prietenilor naturii, dacă i-ar plăcea să aibă un câine, atunci sigur se va distra în săptămâna prietenilor animalelor, iar dacă l-ați prins făcând live pe rețelele de socializare atunci îl așteptăm în săptămâna artelor frumoase.
A.R.: Ce vă propuneți să schimbați în stilul de viață al copiilor în aceste săptămâni de tabără urbană?
M.I.: Prin activitățile taberei ne propunem să le oferim copiilor o experiență memorabilă de vacanță, dar în același timp să îi ajutăm să își crească încrederea în sine, să își dezvolte atenția, răbdarea, creativitatea și motricitatea fină prin atelierele propuse, să învețe să lucreze eficient în echipă, să comunice și să se asculte unii pe alții. În felul acesta copiii se pot bucura din plin de vacanță, pot trăi experiențele unei tabere fără a părăsi confortul căminului și pot învăța în joacă multe lucruri noi și utile.
A.R.: Ce ar trebui să știe părinții înainte să aleagă pentru copii lor tabăra urbană în Buzău?
M.I.: În primul rând faptul că tabăra urbană nu este un curs, o școală de vară sau un program after school. Noi încercăm să creăm atmosfera unei tabere, cu multă distracție, cu activități cât se poate de mult în aer liber, cu prieteni noi și experiențe de neuitat. Programele educative vor îmbina poveștile despre obiecte, lucruri și meserii cu ateliere practice de exersat creativitatea și abilitățile manuale, pe primul loc ca importanță, rămânând totuși joaca. Rezervarea locului pentru perioada dorită se face cu achitarea unui avans de 150 lei, urmând ca diferența plus costul prânzului să fie achitate în prima zi a taberei. Pentru orice întrebări ne pot găsi pe pagina de Facebook Vibe Dance Studio Buzău sau la nr. 0745 175 877.
Alina Răducan