Obiceiuri de Anul Nou

0
895

Anul Nou este un moment de sărbătoare pentru toți românii, este ziua care marchează începutul următorului an calendaristic.La sfârșitul fiecărui an facem o mulțime de promisiuni, ne luăm angajamente noi și sperăm că anul ce urmează va fi mai bun, va fi un nou început  pentru toți.Noaptea dintre ani este plină de superstiții în tradiția populară. Pe lângă acestea, de Anul Nou sunt foarte multe obiceiuri transmise din generație în generație, păstrate până în zilele noastre.

-Este bine ca în noaptea de revelion să porți ceva roșu, culoarea vitalității și a dragostei. Dacă îți pui o dorință la miezul nopți ai toate șansele să ți se îndeplinească. Se spune că la miezul nopți este bine să ai bani în buzunar ca să te bucuri de câștiguri mari tot anul.

-Cei îndrăgostiți  trebuie să se sărute sub vâsc ca să fie fericiți și să se iubească tot anul.

-Nu este bine să porți haine negre în această zi. Se spune că vei avea parte numai de necazuri.

-Dacă cineva va plânge în noaptea de Anul Nou sau în prima zi se spune că plânge tot anul.

Bătrânii spun că animalele capătă grai în noaptea de Anul Nou și vorbesc între ele. Persoană care le va auzi își va găsi sfârșitul în anul respectiv.

-Tot în noaptea dintre 31 spre 1 ianuarie, este bine să aprinzi o lumânare sau o candelă lângă o icoană. Trebuie să o lași aprinsă până se luminează de ziuă și are rolul de a-l îndupleca pe Dumnezeu să-ți  dea un an ușor și luminos.

-Un obicei foarte întâlnit este acela de a primi colindătorii cu plugușorul, capra, ursul, sorcova ca să fii sănătos și să ai noroc de bani.

-Nu e bine să împrumuți bani în această perioadă că vei avea probleme financiare tot anul. Casatrebuie să fie curată și masa îmbelșugată. Copiii merg din casă în casă și le urează gazdelor un an bogat și sănătos.

-În dimineața zilei de 1 ianuarie, copiii, dar și cei mari merg și aruncă cu grâu prin ograda oamenilor pentru sănătatea animalelor.

-Plugușorul și jocurile cu măști sunt obiceiuri vechi care sunt legate de speranța fertilității. Versurile sale prezintă practicile agricole și urări de holde bogate. În schimbul urărilor de bine, gazdele ii răsplătesc pe colindători cu daruri.

-La miezul nopții ușile trebuiesc deschise pentru că anul vechi să iasă și să lase loc celui nou care aduce sănătate, fericire și mult noroc.

Daniel Tigleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 42 = 44