Atenție la falși colindători de Revelion!

0
763

 

Polițiștii vă dau sfaturi pentru a nu fi victime

În noaptea dintre ani, infractorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din cele pe care le găsesc descuiate. Poliţia Română vă recomandă să aveţi grijă cui deschideţi uşa în noaptea dintre ani! Când primiţi colindători, este bine să nu îi primiţi în casă, acest lucru se poate face şi în uşa casei sau a apartamentului.

Hoții pot fura și de pe scara blocului

Pe lângă infracţiunile de furt din locuinţe, hoţii pot sustrage şi bunuri lăsate pe casa scări. De aceea, polițiștii vă spun să nu deschideţi uşa de la intrarea în bloc, oricui. De multe ori, infractorii se dau drept lucrători la societatea de energie electrică sau gaz pentru a putea intra pe casa scării. Copiii sunt rugaţi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa părinţilor, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă.

Nu spuneți tuturor că plecați de acasă de Revelion

Daca nu vă petreceţi Revelionul acasă, este bine să nu spuneţi prea multor persoane că sunteţi plecat. O altă soluţie ar fi să lăsaţi locuinţa în grija unui vecin de încredere pe toată perioada absenţei dumneavoastră. Furturile din locuinţe pot fi prevenite prin asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate.

Montați sisteme de siguranță

În mediul urban este menţionată în principal utilizarea mijloacelor tehnice şi de siguranţă modernă (montarea unor interfoane şi utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuinţe, asigurarea locuinţelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.). În mediul rural, cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie (aplicarea unor sisteme de închidere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă etc.).

Aveți grijă când copiii pleacă la colindat

Pentru a evita victimizarea copiilor dumneavoastră atunci când se află la colindat, oamenii legii vă recomandă: -Asiguraţi-vă că aveţi cunoştinţă despre traseele de colindat, pe care copiii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceştia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi (din cauza întunericului, zăpezii, gheţii sau altor factori climatici ori de altă natură).

-Comunicaţi cu copiii dumneavoastră, pentru ca aceştia să înţeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, în care s-ar putea rătăci (păduri, desişuri, margini de localităţi).

-Sfătuiţi-i pe copii să colinde în grupuri, pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai uşor, orice element care ar putea să le primejduiască viaţa sau integritatea fizică.

Daniel Tigleanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 + = 77