Zilele Babei Dochia

0
1883
Pe lânga primavară, luna martie ne aduce si foarte multe superstitii. Legenda Babelor este plina de semnificatii si simboluri. „Babele”sunt cunoscute în popor ca vrajitoare, care au puterea de a influenta starea vremii intr-o anumita zi din aceasta perioada. Fiecare „Baba” are puteri magice într-o singura zi.
Potrivit celor spuse din batrâni, Babele sunt conduse de Baba Dochia, care îsi leapada în fiecare zi, începând cu 1 martie câte un cojoc, care este luat de surorile sale, numite dupa zilele saptamânii si anume Lunica, Martica, Marcuriana, Joita, Virita, Sitita si Domnica.
În aceste 9 zile oamenii îsi aleg “baba” lor si în functie de cum va fi vremea în ziua aceea, asa le va merge tot restul anului. De exemplu daca ziua este înnsorita, acelor oameni le va merge bine tot anul iar daca ziua va fi înnorata, le merge rau tot anul.
Sunt doua variante de a-ti alege Baba. Fie ca iti alegi una la întâmplare din cele noua zile fie le calculezi în functie de ziua în care te-ai nascut. Daca esti nascut într-o zi de 12 atunci Baba ta va fi pe data de 3 (1+2=3). Alt exemplu este daca ziua ta de nastere este in 29, atunci 2 martie va fi Baba ta (2+9=11 si însumam înca o data, adica 1+1=2). Sunt persoane care obisnuiesc sa isi aleaga chiar trei sau patru Babe, luându-se dupa principiul vietii: trecut, prezent si viitor. În caz ca sunt patru, se merge pe principiul celor 4 anotimpuri, în functie de care omul stie cum sa-si organizeze viata.
În unele zone ale tarii se considera ca dupa încheierea Zilelor Babelor, urmeaza cele noua zile, “Zilele Mosilor” care sunt mai calduroase, între 10 si 17 martie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =