CE POȚI TRATA CU VALERIANĂ

0
1108

Insomnia nu este singura problemă de sănătate pe care o poți alunga cu ajutorul leacurile cu valeriană. Datorită faptului că nu au efecte secundare pot fi folosite fără teamă și pentru alungarea altor neplăceri, atâta timp cât nu se face abuz.

Orice afecțiune care are nevozitatea sau stresul printre factorii declanșatori poate fi prevenită și tratată cu ajutorul remediilor cu valeriană, îndeosebi a infuziei din rădăcină de valeriană. De pildă, cardiacilor și celor care suferă de boli de inimă apărute pe fond nervos, ca urmare a epuizării, a nervozității, anxietății li se recomandă tratamente naturiste cu valeriană. De asemenea, femeile ajunse la vârsta  menopauzei pot lua valeriană pentru a combate efectele schimbărilor hormonale ivite în această etapă a vieții.

De ce este utilă valeriana în caz de insomnie?

Acidul izovalerianic este substanța din compoziția valerianei căreia i se datorează eficacitatea în combatarea insomniei. Aceasta are efect sedative asupra sistemului nervos central. Nu trebuie folosită pe termen lung, nu mai mult de 3-4 săptămâni la rând, pentru că poate să aibă chiar efectul contrar, dând agitație, palpitații. În timpul curei, se bea o cană de infuzie de valeriană pe zi, pe parcursul unei ore înainte de culcare. Nu se pune mai mult de o linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită.

Anxietatea și stresul

Uleiul volatil şi acidul izovalerianic pe care le conține valeriana calmează și alungă nervozitatea, agitația, anxitatea. Este nevoie de 3 capsule cu extract de valeriană pe zi pentru ca toate acestea să dispară. Se mai pot folosi zilnic în același scop o cană de ceai de valeriană, făcut dintr-o linguriță de plantă și 250 ml de apă, sau 30 de picături de tinctură de valeriană luate cu puțină apă.

Contraindicații

Remediile cu valeriană trebuie evitate de:

– cei care suferă de boli de ficat

– persoanele care iau somnifere,

– femeile gravide și de cele care alăptează.

Crampele stomacale

Cu infuzie sau cu tinctură de valeriană se pot alunga și crampele de stomac, durerile digestive, cum sunt acelea cauzate de sindrom de colon iritabil. Pentru ceai, se pune la infuzat o linguriță de plantă la 150 ml de apă clocotită. Cei care prefer să ia tinctură de valeriană, au nevoie de 20 de picături de 3-4 ori pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rezolvă Captcha 18 + = 27