Autor: Tatiana Botiță
Autoritățile române au dezmințit ferm informația apărută miercuri, 17 august 2016, pe site-ul EurActiv.com, conform căreia Statele Unite au început procesul de transfer al armelor nucleare din Turcia în România, pe fondul relaţiilor tot mai tensionate dintre Washington şi Ankara. Prezent joi, 18 august, la Buzău, la parada militară organizată cu ocazia centenarului Armatei a 2-a, Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a exclus, la rândul său, un astfel de transfer, catalogând informatiile drept pure speculații. ,,Nu au existat niciun fel de discuții, nici la nivel politic, nici la nivel specializat în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcție. Deci categoric nu putem vorbi, reacționând la această informație decât că este o speculație” a menționat ministrul Motoc.
Portalul EurActiv.com a titrat miercuri ca Statele Unite au început să transfere arme nucleare din Turcia în România, precizând că a obţinut informaţia din două surse independente. Potrivit uneia dintre sursele citate de EurActiv, sursă care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, ar fi vorba despre circa 20 de arme nucleare. Un recent raport al Simson Center arată că, încă din perioada Războiului Rece, la baza aeriană de la Incirlik, aflată la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Siria, au fost staţionate în jur de 50 de arme nucleare tactice americane.
Joi, 18 august 2016, fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat că acest lucru presupune un proces de negociere care durează ani de zile. ,,Fantezistă știrea. Nu poți să muti focoase nucleare cum ai muta un sac cu cartofi. Focarele nucleare au un regim de depozitare. O astfel de mișcare implică un proces de negociere între deținătorul focarelor nucleare și țara gazdă care ia ani de zile. Pentru că, o dată depozitate pe teritoriul unui stat, riscurile pentru acel stat sunt extrem de ridicate” a explicat fostul șef de stat. Totodată, Traian Băsescu a declarat că nu crede că Statele Unite se vor grăbi să mute arsenalul nuclear din Incirlik.