MINISTERUL SĂNĂTĂȚII A CONFIRMAT AL TREILEA CAZ DE INFECTARE CU VIRUSUL ZIKA ÎN ROMÂNIA

0
1236

      Autor: Newss.ro

      Miercuri, 27 iulie, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean roman. Este vorba despre bărbat de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și care perioada 06 iulie – 13 iulie, a călătorit în Republica Dominicană, iar mai apoi în Statele Unite.

      Bărbatul a sosit în România pe 21 iulie. O zi mai târziu, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca prezentând simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Acestuia i-au fost prelevate probe și trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino. Miercuri, 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.Bărbatul este în afara oricărui pericol. Ministerul Sănătății transmite cetățenilor români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika, următoarele recomandări:

,, a) Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:

– Utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicațiilor de pe etichetă).

– Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.

– Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.

  1. b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului” se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să mai știe faptul că:

,, • Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina.

  • Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii.
  • Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni.
  • Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant” se menționează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

43 + = 50