Autor: Daniel Țigleanu
Weekend de ,,foc” pentru pompierii buzoieni. Conform monitorizării şi gestionării situaţiilor de urgenţă, ISU Buzău a contabilizat un număr de 11 arderi necontrolate, care au afectat o suprafață de aproximativ 52 de hectare. Și mai grav este că, la nivelul județului Buzău, de la începutul anului și până în prezent, circa 344 de hectare au fost afectate de incendii. Din cele 94 de arderi necontrolate, un număr de 87 au fost de vegetație uscată, 6 incendii mirişte şi un incendiu litieră pădure.
,,Din analiza efectuată la nivelul Centrului Operaţional Judeţean a reieşit faptul că incendiile au avut drept cauză probabilă focul deschis în spaţii deschise(în 62% din cazuri), fumatul in locuri nepermise(în 23% din cazuri), jocul copiilor cu focul(în 6% din cazuri) şi acţiune intenţionată(în 9 % din cazuri)” se menționează în comunicatul ISU Buzău.
Pompierii buzoieni atrag însă atenția persoanelor care vor să își igienizeze câmpurile că arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale. Avertismentul vine în contextul în care, pentru următoarea perioadă, meteorologii anunță zile toride fără pic de ploaie. Pentru evitarea unor evenimente nedorite ISU Buzău le recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:
- desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Totodată, pentru evitarea producerii unor incendii, s-a demarat o campanie de informare directă şi prin serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă a cetăţenilor cu privire la măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor, la nivelul inspecţiei de prevenire fiind planificate acţiuni de control la nivelul localităţilor privind modul de respectare a măsurilor p.s.i.