CUM VOTĂM ?

0
1496

Autor:Newss.ro

       La alegerile locale din 2016, cetățenii români cu domiciliul sau rezidență în țară sunt chemați să își aleagă primarii, consilierii locali și consilierii județeni. Votarea a început la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00, odată cu închiderea urnelor. La scrutinul de astăzi, alegătorii vor primi trei buletine de vot pentru consilieri locali, consilieri județeni și primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanți care vor fi aleși direct la scrutinul local din 2016. Astfel, consilierii locali și cei județeni sunt aleși în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale, în timp ce primarii sunt aleși în urma scrutinului uninominal.

       Pentru ca buletinul de vot să nu fie declarat nul, ștampila cu mențiunea ,,Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului care se dorește a fi ales. După aplicarea ștampilei, cetățenii îndoaie buletinul de vot și îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea destinată candidaturii nu atrage după sine nulitatea votului. După introducerea buletinului de vot în urnă, alegătorii trebuie să predea ștampila membrilor secției de votare, care au obligația să ștampileze actul de identitate, cu data scrutinului și mențiunea ,,Votat”.

       Accesând Registrul electoral de pe site-ul registrulelectoral.ro și introducând CNP-ul și numele, alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați și deci la care pot vota, cu toate datele de localizare a acesteia. La fel ca în 2012, și în 2016 primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin, fiind declarat ales, acel candidat care a obținut majoritatea simplă a voturilor din circumscripția electorală locală, fără să mai fie nevoie de un al doilea tur de scrutin. Spre deosebire de alegerile parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, la care românii din străinatate pot vota și în țara în care au domiciliul sau reședința, la alegerile locale, și deci și la scrutinul din iunie 2016, nu vor putea vota cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate.

       În ceea ce îi privește pe cetățenii români din țară, restricțiile privind locul în care votează sunt mai mari decât în cazul celorlalte tipuri de alegeri, la care se poate vota pe liste speciale sau suplimentare. Astfel, la alegerile locale se poate vota doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care alegătorul își are domiciliul și numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu.

       În situația în care anumiți alegători cu drept de vot au fost omiși din lista electorală permanentă a unei secții de votare, dar care fac dovada că domiciliază în raza secției respective, pot vota fiind însă înscriși în lista electorală suplimentară întocmită de președintele biroului electoral al secției.

       Totodată, cetățenii care și-au stabilit reședința într-o altă localitate cu cel puțin trei luni înaintea datei alegerilor, pot vota în unitatea administrativ-teritorială respectivă. De menționat că Legea 288 din 2015 privind votul prin corespondență nu se aplică la alegerile locale din 2016, primul scrutin la care cetățenii români din străinătate putând vota prin această modalitate, fiind cel parlamentar, din decembrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 88 = 98