ANAF SANCȚIONATĂ CU 16.000 LEI DE CĂTRE AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE PRELUCRARE A DATELOR CU CARACTER PERSONAL PENTRU CĂ A PUBLICAT ,,LISTA RUȘINII”

0
1187

Autor: Newss.ro

          Verificările au fost demarate, pe 17 mai, de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal la Agenția Națională de Administrare Fiscală ca urmare a publicării pe Internet, în data de 16 mai 2016, a listei cu contribuabili – persoane fizice cu restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la data de 31 martie 2016. În urma investigațiilor finalizate luni, 23 mai, ANSPDCP a constatat că ANAF a încălcat flagrant mai multe articole din Legea pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

        ,, 1.Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 4 alin. (1) li. a) și d) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscală și Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă;

         2.”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 12 alin. (1) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor” se arată în comunicatul Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Ca urmare a încălcărilor flagrante ale prevederilor Legii nr. 677/2001, ANAF a fost sancționată cu 16.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 70