VARZA DE BUZĂU, DIN BELȘUG ÎN PIEȚE

0
627

Grădinile de zarzavat din jurul Buzăului abundă și acum în culturi de varză, la trei luni de la începutul recoltării. După un ciclu de peste șapte luni de lucrări agricole care au inclus irigări zilnice, erbicidări și prășiri, marii producători de varză pentru piețele din Muntenia, se apropie însă de punctul de a trage linie.

La începutul perioadei de recoltare, legumicultorii buzoieni vindeau și cu 3 lei kilogramul, pentru că era puțină marfă la tarabe. Acum, la final de sezon, fermierii vând en-gros chiar și  cu 50 de bani kilogramul. Încă este cerere pe piață, însă livrarea este limitată la cantități mici din cauza lipsei forței de muncă.

Sfârșitul de sezon a fost unul favorabil pentru legumicultură. Datorită temperaturilor potrivite de afară și a precipitațiilor din ultima vreme, o căpățână de varză a ajuns să cântărească între două și trei kilograme. Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este zemoasă, dulce, fără fibră și nervuri tari. Legumicultorii se mândresc cu varza de Buzău, cunoscută în toată țara. Este o varză de toamnă care a fost cultivată de foarte mult timp în această zonă a țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 15 = 22