DRAMATURGUL ION BĂIEȘU, OMAGIAT LA BUZĂU

0
648

Buzoianul Ion Băieșu, unul dintre cei mai importanți dramaturgi români, a fost omagiat ieri, la Teatrul „George Ciprian”, în cadrul festivalului de comedie Comic 7B. În foaierul teatrului buzoian, a fost amenajată o expoziție unde vizitatorii pot admira, până la sfârșitul săptămânii, mașina de scris a lui Băieșu – cea la care au fost scrise romanul „Balanța” sau piesa de teatru „Preșul” – manuscrise originale, dar și fotografii din colecția personală. Acestea aparțin lui Radu Băieșu, fiul dramaturgului.

Ion Băieșu a avut o copilărie afectată de sărăcie. A urmat școala primară în satul Aldeni, apoi, Liceul Comercial din Buzău. După liceu, Băieșu a intenționat să lucreze pe cel mai mare șantier al vremii, Canalul Dunăre-Marea Neagră. Viața i s-a schimbat însă după ce în Gara Buzău s-a întâlnit cu un grup de tineri, foști colegi de liceu.

Ion Băieșu a urmat două facultăți, Filosofie și Filologie. A început să scrie texte încă din perioada facultății, când fusese cooptat într-o nou-înființată școală de literatură.

Fiul dramaturgului Ion Băieșu a mărturisit și cum a apărut celebrul cuplu „Tanța și Costel”, interpretat de Octavian Cotescu și Coca Andronescu în serialul cu 10 epidoade difuzat de Televiziunea Română la sfârsitul anilor 60. La „Scânteia Tineretului”, acolo unde era redactor-șef adjunct, Băieșu se ocupa de pagina de anunțuri matrimoniale. În fiecare lună, primea sute de scrisori, unele de un ridicol absolut.

Stabilit de câteva decenii în Capitală, acolo unde îsi desfăura activitatea, Ion Băieșu a continuat să îndrăgească meleagurile natale și pe buzoieni.

Din păcate, nicio instituție importantă de cultură din județul  Buzău nu poartă numele unuia dintre cei mai importanți dramaturgi români. Există, în schimb, o stradă Ion Băieșu în centrul municipiului Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 43 = 46