Agențiile de presă internaționale despre mitingul de la București

0
1414

Mitingul organizat sâmbătă seară la București, în fața sediului Guvernului României, de către coaliția PSD-ALDE, a avut ecouri în presa internațională. Relatările agențiilor de presă de peste hotare au scos în evidență faptul că a fost cel mai mare miting de după căderea regimului comunist, dar și că unii dintre liderii politicii care au vorbit în fața celor prezenți au probleme cu justiția. Potrivit sintezei Agerpres, presa internațională a preluat mesajele și discursurile  reprezentanților de stânga care au vorbit despre statul paralel și despre imixiunea magistraților în justiție.

Agence France Pres (AFP) a subliniat că „zeci de mii de membri şi de simpatizanţi ai stângii aflate la putere în România au manifestat sâmbătă la Bucureşti contra „abuzurilor” din justiţie, „o demonstraţie de forţă fără precedent într-un moment în care mai mulţi lideri ai săi sunt vizaţi de dosare de corupţie”, amintind și de faptul că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală şi ameninţat de un verdict iminent într-un alt proces, a pretins că este victima unei „structuri subterane” care „parazitează instituţiile statului. AFP  a scris că manifestanţii au venit din toată ţara la bordul unor autocare închiriate de partid, iar, pentru „a ocupa” Piaţa Victoriei, de peste un an locul unor proteste regulate împotriva guvernului, „PSD a stabilit cote obligatorii de participanţi pentru fiecare filială locală şi a cerut membrilor săi contribuţii financiare”.

Agenția de presă Reuters a notat că că protestul a vizat presupusele abuzuri de putere ale procurorilor anticorupţie.”Manifestaţia a fost văzută ca răspunsul coaliţiei de guvernământ la o serie de mari proteste antiguvernamentale de stradă organizate împotriva tentativelor social-democraţilor de a dezincrimina mai multe infracţiuni de corupţie, prin ordonanţă de urgenţă, anul trecut. Protestul popular i-a forţat pe social-democraţi să retragă ordonanţa”, explică Reuters.În plus, tot Reuters, citată de de Agerpres,  a amintit că România este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană iar Bruxellesul menţine sistemul judiciar de la Bucureşti sub monitorizare specială.”Dar politicieni aflaţi la conducere, unii dintre ei fiind sub investigaţie în prezent sau în faza de judecată, au negat faptele imputate şi au acuzat procurorii că îşi folosesc puterea pentru persecuţie politică”, aminteşte Reuters. Ei i-au acuzat de asemenea că uzează prea mult de denunţuri de la terţi pentru a construi cazuri.Relatând despre manifestaţia de sâmbătă, agenţia de presă britanică scrie că Liviu Dragnea a intrat în mulţime pe acordurile Odei Bucuriei a lui Beethoven, care este totodată şi imnul UE.

La rândul ei, Agenţia EFE a scos în evidență faptul că înconjurat de prim-ministrul Viorica Dăncilă, de primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, şi de toţi miniştrii cabinetului, liderul PSD a trimis săgeți către cei doi ”mari rivali” ai săi, preşedintele Klaus Iohannis şi şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.Referindu-se la mitingul din Piaţa Victoriei, EFE scrie că au participat pentru a-şi arăta susţinerea pentru guvern „zeci de mii de simpatizanţi ai PSD, majoritatea în vârstă”.”În plus, ei şi-au exprimat nemulţumirea pentru ceea ce consideră a fi o ‘confiscare a votului’. Aceasta cu referire la protestele opoziţiei conservatoare faţă de reformele guvernului din sistemul judiciar, criticate şi de Comisia Europeană ca o încercare de subminare a independenţei judiciare a ţării”, adaugă EFE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 3 =