Un studiu recent arată că 3 din 10 români pierd în fiecare zi 7 ore pe smartphone. Unii îl folosesc la serviciu sau pentru discuţii telefonice, însă timpul petrecut în faţa ecranului creşte exponenţial pe reţelele de socializare.
Fie că dau mesaje, vorbesc la telefon sau stau pe reţelele de socializare, jumătate dintre români recunosc că folosesc zilnic, timp de 6 ore, telefonul. Mulţi dintre ei, de teamă să nu rămână fără baterie, au mereu la ei şi o baterie externă.
80% din timp, adică aproape 6 ore, se pierd doar pe reţelele de socializare. Tinerii spun că nu-şi dau seama cum zboară timpul.
Psihologii spun că sunt oameni care se plâng de faptul că petrec prea mult timp pe telefon, îşi dau seama de asta dar uneori nu reuşesc să se oprească. Se ajunge la o dependenţă, adică ajungi să-ţi fie teamă că rămâi pe dinafară dacă nu mai stai în contact, acea „fear of missing out”. Numai că odată ce stai mai mult pe telefon, renunţi la interacţiunea directă cu oamenii.
Dependenţa se poate instala în cel mult 30 de zile de expunere constantă la telefon şi mai ales la reţelele sociale.
Doar 1,5% dintre români se rezumă la mai puțin de o oră de utilizare a telefonului mobil.
Medicii spun că poziţia în care stăm atunci când ne uităm pe smartphone ne poate deforma coloana şi duce la hernia cervicală.
Românii îşi schimbă telefonul mobil o dată la cel mult 3 ani. În 2023, au fost achiziţionate aproape 3 milioane de smartphone-uri.