Astăzi se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pe 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Țara Românească, iar domnitor al ambelor principate era ales Alexandru Ioan Cuza. În cei 7 ani de domnie, a reușit să pună bazele României moderne. A creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu. A fost conceput Codul Civil și Codul Penal, s-a dat legea învățământului primar obligatoriu și au fost înființate și primele universități din țară, cea de la Iași – care îi poartă numele – și Universitatea București.
Documentele vremii au rămas mărturia efortului depus pentru unirea celor două principate. Ele pot fi văzute, alături de alte exponate, în cadrul unei expoziții a Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași.
Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al României după Unirea din 24 ianuarie, s-a născut la Bârlad în 1820 și a jucat un rol esențial în formarea statului național român modern. Viața sa tumultoasă și contribuțiile semnificative în domeniul reformelor și al unificării Principatelor Române l-au transformat într-o figură centrală în istoria țării.
Ziua de 24 ianuarie este zi liberă, conform Codului Muncii, după adoptarea proiectului de lege în Parlamentul României, în anul 2014.