MOȘII DE TOAMNĂ ÎN 2023

0
408

Conform calendarului creștin ortodox, moșii de toamnă în 2023 au fost stabiliți de Biserica Ortodoxă pe data de 4 noiembrie, și anume în prima zi de sâmbătă din luna noiembrie.

În această zi, în calendar, este pomenit și Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare, al cărui destin este marcat de întâmplări miraculoase și de o credință neclintită în Dumnezeu și Iisus Hristos.

În fiecare an, moșii de toamnă se pomenesc între praznicul Sfântului Dumitru, care are data fixă pe 26 octombrie, și Soborul Sfinților Mihail și Gavril care, de asemenea, are data fixă pe 8 noiembrie.

Moșii de toamnă, care se pomenesc în fiecare an în preajma praznicului Sf. Dumitru mai poartă și numele de moșii de Sumedru, iar gospodinele aveau drept obicei să dea de pomană și o ulcică de lapte sau o bucată de brânză, pentru că la Sfântul Dumitru se desfac stânile și se întorc turmele de oi în sate.

Creștinii care țin sărbătorile și praznicele au datoria să meargă la biserică de sâmbăta morților. Așadar, pe data de 4 noiembrie, când sunt moșii de toamnă în 2023, se pregătesc pachete pentru pomană și mergem să ne rugăm și să ne închinăm pentru sufletele celor adormiți.
Tradiția de a dărui alimente sau chiar haine și încălțăminte de pomană la sâmbăta morților se păstrează vie de la începuturile creștinismului. Se spune că moșii se hrănesc cu aburul bucatelor calde, iar lumânările aprinse ocrotesc calea sufletelor adormite pe lumea cealaltă.

La moșii de toamnă în 2023 se pregătesc deopotrivă bucatele ritualice precum coliva și prescurile, alimente calde, dar și dulciuri, prăjituri de casă, fructe sau nuci. Pe data de 4 noiembrie 2023 nu se ține post, astfel că se pot da de pomană și alimente de dulce.
În ziua de moși este bine să îți ceri iertare celor pe care i-ai supărat, să te împaci cu rudele și să le cauți pe cele cu care nu ai mai vorbit de multă vreme. Femeile nu trebuie să mai facă treburi în gospodărie în ziua de moși, iar bărbații nu trebuie să lucreze în ogradă sau pe câmp. Nu se mătură, nu se scutură, nu se spală hainele. Se spune că, dacă mături, arunci gunoaiele în pomana pregătită pentru cei răposați. Nu se fac vizite în ziua de moși, decât pentru a duce de pomană. Nu se fac petreceri cu muzică și dans sau aniversări. Nu se cer bani cu împrumut la moși, pentru că este bine să dai bani drept pomană sau ajutor cui are nevoie, în măsura în care îți permiți. Ba chiar se pun niște bani lângă colivă, atunci când dai de pomană cuiva foarte amărât. Nu este bine să ieși din biserică înainte să se termine slujba și nu este bine să pleci din biserică cu lumânările stinse.

Moșii de toamnă în 2023, din data de 4 noiembrie, reprezintă ultima sâmbătă închinată morților din acest an. Următoarea sâmbătă închinată moșilor va fi pe data de 9 martie 2024, când sunt pomeniți moșii de primăvară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here