Astăzi, creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, o sărbătoare cu multe tradiții și obiceiuri.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare dedicată Sfintei Fecioare Maria și una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox.
Astăzi nu se urează „la mulți ani” celor care poarta numele Maria sau derivate ale acestuia. Cei care vor să transmită urări o pot face, însă, pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Nașterea Sfintei Marii.
Cu ocazia Sfintei Maria Mare, în fiecare zonă din țară, creștinii păstrează o serie de tradiții și obiceiuri.
În dimineața zilei de Sfânta Maria, credincioșii merg la biserică și organizează mese festive prin care dau de pomană celor trecuți în neființă.
Tot pe 15 august, românii sărbătoresc Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este considerată ca fiind ocrotitoarea marinarilor. Punctul central al manifestarilor dedicate Marinei este faleza Cazinoului din Constanta. Festivitățile se întorc după patru ani pe platoul din fața Comandamentului Flotei, reabilitat recent. Ceremoniile încep la ora 10, în prezența președintelui și a premierului, militarii vor defila pe faleză, iar pe navele de pe mare se vor face demonstrații.
După intonarea imnului și arborarea Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, se vor trage 21 de salve de tun.
Spectacolul adevărat va fi însă pe mare, unde defilarea navelor va fi deschisă de nava școală Mircea. Vor participa la ceremonie fregate, corvete, nave purtătoare de rachete și remorchere.
Spectacolul de pe mare va fi completat în aer de avioane F16 și elicopetere Puma. Alături de marinarii români, pe faleza din Constanța vor defila militari americani, francezi și turci.