TICHETE CADOU DE PAȘTE. ANGAJATORII POT OFERI CEL MULT 300 LEI

0
292

Companiile pot acorda beneficiile extrasalariale și sub forma tichetelor cadou pentru Paște. Angajatorii preferă cel mai mult să le ofere sub forma tichetelor de masă sau cadouri în bani. Valoarea poate ajunge și la 300 de lei și se poate echivala cu pachete-cadou, tichete de masă sau banii propriu-zis. În cazul în care această sumă e depășită, angajatorul trebuie să plătească impozit pe sumele oferite.

Potrivit ordonanței de urgență 130, firmelor le este interzis să ofere tichete cadou persoanelor care nu sunt angajate. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi ajunge la 35.700 de lei.

Tichetele acordate de Paşte 2023 sunt venituri neimpozabile și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita sumei de 300 de lei dacă este îndeplinită condiția de a fi prevăzute în contractul de muncă (colectiv sau individual) sau în regulamentul intern. Datele recente ale unui sondaj EY arată că primele în bani, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, sunt beneficiile pe care majoritatea angajatorilor (peste 85%) le oferă suplimentar salariaţilor.

Începând din luna februarie 2023, angajatorii pot include în lista beneficiilor extrasalariale neimpozabile şi abonamente pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană. Dintre cei intervievaţi, doar trei din zece angajatori consideră că modificările legislative nu au vreun impact în politica de compensaţii şi beneficii. Un proiect de lege depus recent în Parlament  prevede că tichetele ar putea fi acordate şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here