PROTESTE ALE FERMIERILOR, ÎN APROAPE TOATĂ ȚARA.

0
413

Update:

Buzău

Agricultorii din județul Buzău au plecat cu utilajele într-un marș pe Drumul Național 22, iar ulterior, pe Drumul European 85. La protest au participat peste o sută de agricultori, care au mers cu tractoarele și camioane inscripționate cu mesaje la adresa oficialilor din ministerul Agriculturii. Fermierii buzoieni au pornit în marș din comuna Balta Albă, au trecut prin Boldu, Râmnicelu, Rubla, Valea Râmnicului și Oreavu, apoi pe Drumul European 85, până în Râmnicu Sărat. Convoiul s-a deplasat pe drumurile publice cu 5 km/h, ceea ce a îngreunat vizibil traficul rutier de pe cele două mari șosele din județ. În Rm. Sărat, fermierii au tranzitat municipiul, iar la ieșirea de pe Bulevardul Eroilor, s-au dispersat, așa cum au negociat organizatorii.

Fermierii speră ca problemele cu care se confruntă să fie auzite și rezolvate. Oamenii susțin că o mulți agricultori nu vor reuși să înființeze culturile în această primăvară.

La protestul fermierilor, de la Rm Sărat, au fost prezenți și reprezentanți ai Prefecturii Buzău.

Fermierii din județ, o parte dintre ei membri ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, și-au strigat, astăzi, nemulțumirile și în fața Prefecturii Buzău. Agricultorii  acuză faptul că afacerile le-au fost afectate serios odată cu importul de cereale și produse agricole din Ucraina. Oamenii spun că acestea sunt comercializate la prețuri mult mai mici decât prețurile practicate în țara noastră, iar calitatea este îndoielnică. Totodată, fermierii sunt nemulțumiți de lipsa de reacție a autorităților centrale pentru a-i sprijini, iar mulți se tem că vor fi nevoiți să renunțe la afacere.

Chiar dacă s-au întâlnit cu prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, fermierii nu își pun mari speranțe în ajutorul oferit de autorități. Ei sunt de părere că nimic nu se va schimba, iar agricultura va deveni o ramură pe cale de dispariție.

Prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea consideră că nemulțumirile agricultorilor sunt îndreptățite.

Stire inițială:

Fermierii români protestează, astăzi, în mai multe zone din țară, în vămi și la prefecturile locale, precum și în fața sediului Comisiei Europene de la București. Principala lor nemulțumire este legată de soluția Comisiei Europene  cu privire la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă, din cauza afluxului de cereale din Ucraina.

Lista solicitărilor adresate de organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare autorităților naționale și europene:

  1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei.
  2. Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
  3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. Suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei.
  4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durată a aplicării măsurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comerțul cu Ucraina.
  5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurg din strategia De la fermă la consumator, a restricțiilor/condiționalitatilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.

Judeţele în care sunt organizate proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here