ȘOFERII VOR PUTEA DEPĂȘI ÎNCĂLCÂND LINIA CONTINUĂ, FĂRĂ A FI SANCȚIONAȚI

0
199

Șoferii vor putea depăși obstacolele aflate în calea mașinii lor, dacă acestea nu se mișcă sau se mișcă foarte încet, prin încălcarea liniei continue ce desparte sensurile de circulație fără să riște sancțiuni, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor.

Prin proiectul de lege de la Senat se propune modificarea Codului rutier, astfel încât traficul rutier să fie mai fluent, iar șoferii să nu mai riște sancțiuni într-o situație des întâlnită pe șosele.

Este vorba de introducerea posibilității de a depăși, în cazul în care banda este blocată de un obstacol, încălcând linia continuă dintre sensuri, fără ca șoferii să riște amendarea.

Mai exact, la secțiunea din Codul rutier ce tratează depășirea se va introduce un nou alineat: “prin manevra de depășire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depășirea obstacolelor de orice natură, oprite, staționate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h”.

Totuși, depășirea va putea fi făcută astfel doar dacă vizibilitatea asupra drumului e mai mare de 20 de metri, iar lățimea drumului este de cel puțin șapte metri.

Astfel, potrivit inițiatorilor, s-ar elimina situații des întâlnite în traficul rutier din țara noastră, mai precis, sancționarea șoferilor care, pentru a depăși, de pildă, un copac căzut în drum sau o mașină avariată, trebuie să treacă peste linia continuă dintre sensurile de circulație.

De altfel, o excepție de la interzicerea depășirii vehiculelor se găsește în regulamentul Codului rutier. Mai exact, pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri pot fi depășite vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, dar tot în condiții bune de vizibilitate și dacă drumul e suficient de lat (cel puțin șapte metri).

Nerespectarea regulilor privind depășirea se sancționează, potrivit Codului rutier, cu amenda din clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă/ 870 – 1.160 de lei) și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 24 = 31