63% dintre români nu se spală pe dinți, conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. Doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic, în scop preventiv. Unii români încă folosesc sarea de bucătărie sau bicarbonatul de sodiu în loc de pastă de dinți. Medicii stomatologi atrag atenția că este nevoie de două controale anuale și chiar de igienizare profesională a dinților.
Medicii stomatologi spun că igienizarea dinților poate fi facută și acasă, pentru prevenirea cariilor, a tartrului sau a plăcii bacteriene. Pe lângă periajul de două ori pe zi, care este obligatoriu, folosirea aței dentare, a dușului bucal și a apei de gură sunt la fel, esențiale pentru menținerea sănătății orale. Din păcate în România nu există educația igienizării orale, a prevenției. Pacienții ajung în cabinetele stomatologice atunci când îi doare ceva.
Controalele periodice rămân însă obligatorii, spun stomatologii. Ei recomandă verificări și igienizări profesionale de două ori pe an.
În prezent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează integral serviciile de igienizare doar pentru copiii care nu au împlinit 18 ani, în limita a două consultații pe an și doar în cabinetele care au contracte cu CNAS.