SPERANȚA DE VIAȚĂ ÎN ROMÂNIA, ÎN SCĂDERE

0
273

Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, pe lângă pandemie, obiceiurile nesănătoase sunt cele care au influențat starea populației.

Suntem pe primele poziții la fumat și băut, dar la coada clasamentului când vorbim despre mișcare sau consum zilnic de legume și fructe.

Între timp, în Romania speranța de viață a scăzut cu peste doi ani: de la 75,6 cât era în 2019, la 72,9 în 2021 și a ajuns să fie cu aproape 10 ani mai mică decât media Uniunii Europene, de 80,1.

Valoarea ne situează pe penultimul loc în UE, doar Bulgaria având un procent mai mic. Cea mai mare speranță de viață, de 83 de ani, se înregistrează în Spania, Suedia, Italia și Malta.

Datele Comisiei Europene ne arată că suntem fruntași la multe capitole negative care influențează sănătatea populației.

Suntem pe primul loc la consumul redus de fructe și legume – 74% dintre români nu mănâncă zilnic.

Suntem pe locul doi în Uniune la numărul de adolescenți fumători – 31% dintre tinerii de 15-16 ani au declarat că au fumat cel puțin o țigară în ultimele 30 de zile.

Și pe locul cinci la consumul de alcool, cu 11 litri de adult/pe an. Mai mult, 35% dintre români recunosc că au băut excesiv cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

Pe de altă parte suntem pe ultimul loc în Uniune la practicarea sportului, cu doar 8% din populație care a petrecut între un minut și 150 de minute făcând mișcare în ultimul an.

În final, toate aceste obiceiuri nesănătoase se reflectă în rata crescută a mortalității, capitol la care țara noastră se află pe locul doi în Uniune, cu 1.400 de decese la suta de mii de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here